Iohannis o va face sau nu? Cotroceniul are informaţii care rescriu istoria chiar acum

Preşedintele României, Klaus Iohannis, are pe biroul de la Cotroceni informaţiile în urma cărora trebuie să ia o decizie istorică pentru ţară: posibilitatea ca marţi să dea decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile.

Amintim că la data de 6 aprilie, şeful statului a anunţat că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”.

„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă.

În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret.

În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a spus Iohannis săptămâna trecută.

Totodată, liderul de la Cotroceni complet că „această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control”.

Joia trecută, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să îi prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care îl coordonează.

Efectul cererii? Înaintărea acestora şefului statului pentru a fi introduse în noul decret prin care se va prelungi starea de urgenţă.

„Le solicit miniştrilor să transmită propunerile finale de măsuri pentru decretul pe care îl va emite preşedintele României de prelungire a stării de urgenţă, evident, dacă ei consideră că este necesară includerea unor măsuri suplimentare.

Ştiu că deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astăzi (n.r. - 9 aprilie) să transmiteţi propunerile finale pe fiecare minister, astfel încât preşedintele să aibă la dispoziţie propunerile formulate de fiecare minister.

De asemenea, vă solicit să mi le transmiteţi şi mie pentru a le da ok-ul final”, a transmis spus Orban membrilor Cabinetului.

Ce urmează în continuare? După emiterea decretului, acesta ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului.

Primul decret pentru instituirea stării de urgenţă timp de 30 de zile a fost emis la data de 16 martie şi a fost supus votului Parlamentului trei zile mai târziu.