Iohannis retrimite la reexaminare legea Consiliului Legislativ, instituție condusă de Florin Iordache
- Alexandru Stan
- 29 decembrie 2023, 21:23
Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, o lege pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, condus de cinci ani de către Florin Iordache.
Klaus Iohannis a retrimis Legea pentru Înființarea, Organizarea și Funcționarea Consiliului Legislativ în Parlament, pentru reexaminare. Consiliul Legislativ este condus de Florin Iordache (PSD), fost ministru al Justiției în guvernul condus de Sorin Grindeanu în 2017.
Florin Iordache este controversat pentru că a inițiat OUG 13 privind amnistia şi graţierea, cu ținta clară de a-l scăpa de închisoare pe şeful său de partid de atunci, Liviu Dragnea. Întrebat insistent la cel moment de jurnalişti despre OUG 13, Florin Iordache s-a remarcat prin celebra replica: „Altă întrebare!”. Controversata OUG 13 a dus la masive proteste de stradă și a fost abrogată câteva zile mai târziu. Sub presiunea străzii de atunci Florin Iordache și-a dat demisia din Guvern.
Motivul invocat de președintele Iohannis pentru care a respins să o promulge este situația mandatelor celor care conduc forul.
Klaus Iohannis respinge o lege
Președintele României nu vrea să promulge legea pentru eliminarea condiției ca regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ să fie aprobat în ședința Birourilor permanente a Parlamentului bicameral, având avizul Comisiilor juridice reunite.
„Dat fiind rolul constituţional al Consiliului Legislativ de organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii, apreciem că se impune menţinerea acestei condiţii, ca o garanţie a relaţiei funcţionale dintre Parlamentul României şi această autoritate constituţională", este motivul invocat de şeful statului.
Potrivit articolului 3 al legii supuse reexaminării, „mandatele preşedintelui Consiliului Legislativ şi preşedinţilor de secţie aflate în curs încetează la cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi pot fi reînnoite o singură dată".
Klaus Iohannis explică de ce a respins legea
Președintele Iohannis explică că legea stabilește durata mandatelor pentru preşedintele Consiliului Legislativ şi pentru preşedinţii de secţii la o perioadă de cinci ani. Este stabilit că mandatele pot fi reînnoite o singură dată, dar articolul 3 „vine în contradicţie cu noul mecanism introdus, echivalând, din punct de vedere al duratei mandatelor, cu o resetare a duratei acestora la momentul intrării în vigoare a legii, direct în temeiul legii", explică Iohannis.
„În condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, nu există o durată prevăzută a mandatelor preşedintelui Consiliului Legislativ şi preşedinţilor de secţii, dispoziţiile articolul 3 echivalează, în fapt, din punct de vedere juridic, cu noi numiri în aceste funcţii. În jurisprudenţa sa, instanţa constituţională a analizat compatibilitatea cu Constituţia a unor dispoziţii de lege care modifică regimul juridic al unor mandate - cu privire la autoritatea care are atribuţia de numire, la condiţiile de numire, la durată sau la cazuri de încetare - din cadrul instituţiilor statului, situaţie în care, pentru soluţia pronunţată, a fost relevantă şi determinantă consacrarea constituţională a instituţiilor respective", mai adaugă preşedintele.
În opinia președintelui, reexaminarea soluţiei legislative „prevăzute de articolul 3, care echivalează, din punct de vedere juridic, cu noi numiri ope legis ale conducerii Consiliului Legislativ, se impune cu atât mai mult cu cât norma s-a regăsit în forma iniţiatorului”.
Aceasta a fost respinsă de Camera Deputaţilor în cursul procedurii parlamentare pentru că nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării unei legi organice, potrivit Știripesurse.
Florin Iordache, inițiatorul OUG 13, rezistă de 5 ani. Nu a fost schimbat din funcție
La cinci ani de la controvesata OUG 13 privind amnistia și grațierea, Florin Iordache are parte de un post călduț. El se află în fruntea Consiliului Legislativ și deși au fost promisiuni electrorale că va fi schimbat din funcție, acest lucru nu s-a întâmplat.
Odată cu ajungerea lui Marcel Ciolacu la conducerea PSD, Florin Iordache nu a mai fost agreat din cauza stigmatului OUG 13 și nu a mai prins un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020. Chiar și așa PSD l-a impus pe Florin Iordache, în toamna lui 2020, la conducerea Consiliului Legislativ, instituţie care avizează consultativ orice proiect de lege. Astfel, fostul ministru al Justiţiei încasează lunar un salariu lunar de 22.000 de lei (4.400 de euro), potrivit News.ro.