Iohannis l-a pensionat pe șefu SPP. Lucian Pahonțu rămâne la șefia SPP ca civil. Update

Klaus Iohannis. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Update: Lucian Pahonțu rămâne la șefia Serviciului de Protecție și Pază, chiar și după pensionare. El va ocupa funcția, de director, ca angajat civil cu rang de secretar de stat, a anunțat SPP.

Lucian Pahonțu, șeful SPP, a fost scos la pensie de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului care conduce serviciul de protecție al demnitarilor din 2005.

Decretul de trecere în rezervă a generalului SPP intră în vigoare începând cu 2 noiembrie, ziua în care împlinește 60 de ani. Urmează ca președintele să nominalizeze un alt șef al serviciului.

Lucian Pahonțu, scos la pensie

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 1 noiembrie 2024, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Pahonțu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecție și Pază, la data de 2 noiembrie 2024”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Generalul Lucian Pahonțu s-a născut la data în 1964 în satul Lerești, județul Argeș. El a ajuns la conducerea SPP în luna decembrie a anului 2005, fiind promovat de Traian Băsescu. De atunci conduce fără întrerupere serviciul care se ocupă de protecția și paza demnitarilor.

Lucian Pahonțu Sursa: EVZ

General de brigadă, la 1 decembrie 2003, Lucian Pahonțu a fost înaintat la gradul de general-maior (cu 2 stele) și la cel de general-locotenent (cu 3 stele), pe 25 aprilie 2008. Șeful SPP a absolvit Școala Militară în 1987, la profilul Transmisiuni.

Ulterior, a urmat și cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București. A terminat facultatea în 1994.

Generalul Lucian Pahonțu a fost numit la conducerea SPP, din anul 2005, iar de atunci și-a exercitat funcția fără întrerupere. El este cel mai longeviv șef al Serviciului de Protecție și Pază.