Scandalul ambasadei din Israel: Ce spune legea despre rolul lui Iohannis și Dăncilă în politica externă

Scandalul ambasadei din Israel: Ce spune legea despre rolul lui Iohannis și Dăncilă în politica externă

Constituția prevede că Președintele „reprezintă statul român", iar Guvernul „asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării". Rolurile Președintelui și Guvernului în politica externă au fost explicate de Curtea Constituțională într-o Decizie din 2012.

Guvernul a adoptat, în data de 18 aprilie, un Memorandum secretizat privind mutarea ambasadei României în Israel din Tel Aviv în Ierusalim. Într-o „Reacție" scrisă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers deși Președintele României este „titular al deciziilor de politică externă a României" și „reprezentant al României în plan extern". Șeful statului a adăugat că „decizia finală" în privința ambasadei României în Israel aparține „din punct de vedere constituțional, Președintelui României". Citiți aici care este miza geopolitică a ambasadei României în Israel.

Curtea Constituțională a României s-a exprimat, în Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012, cu privire la „determinarea rolului pe care îl au Preşedintele şi Guvernul în definirea şi orientarea politicii externe a statului”.

CCR a apreciat că, potrivit Constituției, în planul politicii externe:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Președintele României:  „Potrivit art.80 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României reprezintă statul român ce înseamnă că în planul politicii externe conduce şi angajează statul”. Art. 80 alin.(1) din Constituţie „îi permite (Președintelui, n.red.) să traseze liniile viitoare pe care statul le va urma în politica sa externă”, și îi mai permite „practic să îi determine (statului român, n.red.) orientarea în planul relaţiilor externe, ţinând cont, desigur, de interesul naţional”.

 

  • Guvernul: „În funcţie de orientarea stabilită de reprezentantul statului în plan extern, care este Preşedintele statului, Guvernul, prin reprezentantul său, urmează să implementeze în mod corespunzător măsurile faţă de care statul s-a angajat. Prin urmare, Curtea constată că rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România s-a angajat la nivel de stat”

Ce spune legea despre Președintele României:

Articolul 80 din Constituție: „ROLUL PREŞEDINTELUI. (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”

Articolul 87 din Constituție. „PARTICIPAREA LA ŞEDINŢELE GUVERNULUI (1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”

Articolul 91 din Constituție: „ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL POLITICII EXTERNE (1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege. (2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. (3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

Ce spune legea despre Guvern:

Articolul 102 din Constituție: „GUVERNUL. ROLUL ŞI STRUCTURA. (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice”

Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului. „Art.1 (...) (5) Pentru realizarea Programului de guvernare Guvernul exercită următoarele funcții: (...) d) funcția de reprezentare, prin care se asigură, în numele statului român, reprezentarea pe plan intern și extern;

Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului. „Atribuțiile Guvernului. Articolul 11. În realizarea funcțiilor sale Guvernul îndeplinește următoarele atribuții principale: (...) j) asigură realizarea politicii externe a țării și, în acest cadru, integrarea României în structurile europene și internaționale; k) negociază tratatele, acordurile și convențiile internaționale care angajează statul român; negociază și încheie, în condițiile legii, convenții și alte înțelegeri internaționale la nivel guvernamental”