Președintele Croației și Klaus Iohannis s-au întâlnit Camera de Comerț și Industrie a României. Noi relaţii economice între cele două ţări

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Camera de Economie a Republicii Croația, a organizat marți, 3 octombrie, la CCIR Business Center, Forumul de Afaceri Bilateral România – Croația, eveniment marcat de prezența președintelui Republicii Croația, Kolinda Grabar-Kitarović și a președintelui României, Klaus Iohannis.

Cu această ocazie, Iohannis a felicitat partenerii croați pentru interesul de a dezvolta noi parteneriate și oportunități economice între România și Croația şi a precizat că „în ultimii ani, România a înregistrat performanțe economice notabile, prin rate record de creștere economică în spațiul european, dar și printr-un volum cu circa 30% mai mare al fluxului de investiții străine în 2016, ceea ce confirmă atractivitatea mediului economic românesc”.

“(…) În planul relațiilor economice bilaterale, ultimii ani au consemnat un moment de referință în dinamica fluxurilor comerciale, prin atingerea celui mai înalt nivel din perioada post-criză, care s-a apropiat de pragul de 300 de milioane de euro”, a completat şeful statului. De asemenea, acesta care a vorbit şi despre domeniile tehnologiei de vârf, domeniile inovatoare precum IT-ul, unde „România înregistrează ritmuri accelerate de creștere în ultimii ani, cu o pondere în PIB a sectorului de circa 6%, în creștere”.

“Totodată, este important să consolidăm cooperarea energetică regională, în acord cu principiile Uniunii Energetice și cu exigențele securităţii energetice europene”, a mai spus Iohannis, care s-a referit şi la cooperarea energetică, în acest sens fiind amintit gazoductul BRUA și Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. 

La rândul ei, Kolinda Grabar-Kitarović a declarat că „economia este una dintre legăturile prietenoase dintre Croația și România”. “Prin economie putem aprofunda și lărgi colaborarea noastră. (…) Comunitățile noastre de afaceri beneficiază de un parteneriat economic reciproc și avantajos care încearcă, într-adevăr, să îmbunătățească și să consolideze relațiile noastre. (…) Împărtășim eforturi comune cu privire la implementarea unor noi pași economici. Am făcut progrese considerabile în acest sens, economia este într-o creștere continuă, ceea ce se reflectă într-o serie de indicatori, mai ales în reducerea șomajului. România se profilează într-o țară investițională atractivă, fapt ce denotă, din punct de vedere social, stabilitate economică. (…) Scopul nostru este să prezentăm astăzi tot ce putem oferi României, să schimbăm idei, să dezvoltăm noi relații care vor întâlni parteneriatul nostru și economiile noastre. Parteneriatul acesta are un potențial considerabil de creștere, mai ales în domenii cheie, cum ar fi: industria de apărare, tehnologia informatică, transport, infrastructură și turism”, a spus preşedintele Croaţiei.

Altfel, președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a amintit acordul de colaborare recent semnat la Zagreb, cu Camera de Comerț Economică a Croației, și a subliniat și cu această ocazie rolul Camerelor de Comerț, abilitate printr-o lege organică, de a aduce față în față decidentul politic și mediul de afaceri, cum s-a întâmplat și în cazul prezentului forum de afaceri.

„Vreau să salut inițiativa doamnei președinte pentru proiectul Alianța Celor 3 Mări. Avem speranța că în situația în care infrastructura logistică se va dezvolta pe acest proiect, țările participante își vor dubla PIB-ul. Totodată, considerăm foarte important Coridorul nr. 7 European – Dunăre, pe care dorim să îl capacităm la nivelul Rinului și să fim în conformitate cu acordurile de mediu de la Paris”, a precizat Daraban.

La rându său, președintele Camerei Economice din Croația, Luka Burilović, a subliniat că „după o ușoară scădere în schimburile comerciale dintre Croația și România în 2016, în primele 6 luni din 2017 am avut o creștere de 25%”. “Există un potențial enorm pentru îmbunătățirea relațiilor, cu precădere în următoarele domenii: transport și infrastructură, energie, tehnologia informației și comunicațiilor, industria apărării, construcții de nave, turism, parteneriate strategice și joint venture pe terțe piețe. Forumul de astăzi este primul eveniment major după Protocolul de Cooperare dintre CCIR și Camera Economică din Croația semnat în iunie a.c. în Zagreb, în timpul vizitei oficiale a prim-ministrului României în Republica Croația. Obiectivul principal al protocolului este să întărim cooperarea dintre instituțiile noastre și, de asemenea, dintre companiile croate și cele românești”, a spus președintele Camerei Economice din Croația.

La acest eveniment de marcă, reprezentanţii companiilor românești au participat la întâlniri business to business cu exponenți relevanți ai mediului de afaceri din Croația din industria de apărare, componente auto, construcții civile și industriale, energie, industria textilă, operatori portuari și shipping și logistică.

Conform INS, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale România – Croația a ajuns în 2016 la 270,1 milioane Euro, cu un total al exporturilor de 159,7 milioane Euro și al importurilor de 110,4 milioane Euro. Conform informațiilor oferite de ONRC, la 2 octombrie 2017, totalul companiilor active cu capital croat în România ajungea la 144, cu un capital total social subscris de 4,27 milioane Euro. Cooperarea economică şi comercială bilaterală s-au aflat permanent pe lista de priorităţi politice ale ambelor ţări, fiind subliniat faptul că este necesar ca relaţiile economice să fie dezvoltate în vederea alinierii acestora la nivelul foarte bun al relaţiilor politice.