Iohannis colaborează difi cil cu Parlamentul

Iohannis colaborează difi cil cu Parlamentul

În cele aproximativ 120 de zile petrecute la Cotroceni, șeful statului a avut mai multe nemulțumiri în legătură cu prestația Parlamentului. Legile trimise spre reexaminare sau parlamentarii salvați de Justiție au fost principalele motive.

Cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis privind Legea de finanțare a partidelor politice trebuia să fie discutată ieri în Comisia de cod electoral, dar a fost amânată pentru o săptămână. Motivul? Potrivit unor surse parlamentare, pesediștii au solicitat amânarea invocând, în cadrul ședinței Comisiei, că Valeriu Zgonea este plecat în Croația și că nu au mandat politic pentru a lua o decizie în privința cererii de reexaminare. Liberalii susțin însă că până pe 15 mai legea va fi retrimisă președintelui. Președintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu, a afirmat că este de acord cu cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis și că soluția este, printre altele, fixarea unui termen foarte strâns pentru restituirea împrumuturilor.

În total, Iohannis a retrimis Parlamentului șase legi, printre care și Legea pentru conferirea titlului de „Erou al Națiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viața închinată și jertfită spre propășirea neamului românesc sau cea pentru modificarea Codului silvic. Aceasta din urmă a provocat un scandal politic, în condițiile în care deputatul PSD, Doina Pană, fost ministru al Apelor a acuzat, că proiectul de lege, privind modificarea Codului Silvic, a fost retrimis de șeful statului, Klaus Iohannis, în Parlament, pe fondul lobby-ului companiei austriece, SC Holzindustrie Schweighofer SRL.

Parlamentul își salvează corupții

Președintele Iohannis s-a declarat nemulțumit și de modul în care Parlamentul a gestionat cererile Justiției în cazul aleșilor cu probleme cu legea. Mai exact, cazurile Dan Șova și Varujan Vosganian, salvați de colegii senatori de la arestare, l-au făcut pe șeful statului să acuze Parlamentul că blochează justiția și să cheme din nou partidele la consultări. În plus, Iohannis nu s-a sfiit să critice și faptul că promisiunea de a face mai transparente și mai simple procedurile care privesc încuviințarea cererilor Justiției, nu a fost onorată încă de partide. „Înțeleg și împărtășesc supărarea oamenilor care s-au săturat să vadă că mulți dintre cei aleși să-i reprezinte în Parlament au uitat în slujba cui sunt și le sfidează așteptările”, spunea Iohannis.

În replică la nemulțumirile lui Iohannis, senatorul independent Ioan Ghișe l-a comparat pe acesta cu Traian Băsescu. „Mai multe declarații m-au făcut să râd pentru că domnia sa înțelege Constituția ca și Traian Băsescu. Adică, în primul rând, crede că dânsul este organ de consultare al guvernului”, a spus Ghișe, într-o emisiune la RTV, conform Monitoring Media.

A treia rundă de consultări

Klaus Iohannis va avea, săptămâna viitoare, cea de-a treia rundă de consultări cu partidele, pe agendă fiind și stadiului Legilor electorale, dar și pe tema respingerii unor solicitări ale Justiției pentru încuviințarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari. Subiectele de la primele două runde de consultări prezintă întârzieri sau nu au fost deloc abordate de partidele politice. „Nimeni nu a forțat pe nimeni să facă niște angajamente. Și corect este ca angajamentele să fie respectate. Dacă nu pot fi, mai bine să nu fie făcute, din punctul meu de vedere. Nu cunosc temele, nici măcar ziua... oficial, nu am primit încă o solicitare de convocare”, a spus vicepreședintele PNL Mihai Voicu, despre acest subiect, la România TV, citat de Monitoring Media. Consultările de săptămâna viitoare ar trebui să vizeze și domeniul Sănătății și al Educației.