Autorităţile americane avertizeză cetăţenii să nu ia pastile de iodură de potasiu pentru o eventuală protecţie împotriva radiaţiilor care provin de la centrala nucleară Fukushima din Japonia.
"Cei care iau aceste pastile îşi pun sănătatea în pericol din cauza efectelor secundare", a declarat şeful Departamentului de Sănătate Publică din Illinois, medicul Damon Arnold. În SUA, ca şi în România, pastilele de iodură de potasiu se dau fără reţetă şi au rolul de a proteja glanda tiroidă de expunerea la un nivel ridicat de radiaţii. "Iodul nu protejează alte părţi ale corpului", atenţionează specialiştii americani. Pastilele pot fi periculoase la cei care au alergie la iod sau la fructe de mare, la cei care au anumite boli de piele, boli renale sau la cei care au probleme cu tiroida. Efectele secundare ale administrării florului sunt greaţa, deranjamente la stomac, inflmarea glandelor salivare şi posibile reacţii alergice severe. Oamenii de ştiinţă americani susţin că nivelul radioactivităţii va fi diluat de Oceanul Pacific. "Este puţin probabil ca nivelul radioactivităţii în SUA să pună probleme sănătăţii locuitorilor de pe Coastă de Vest", a spus Daniel Jaffe, specialist în fizica atmosferei la Universitatea din Washington.
Ministerul Sănătăţii ar putea cumpăra pastile de iod dacă situaţia se agravează
În România, medicii cred că e aproape imposibil să ajungă radiaţii de la centrala nucleară din Japonia. La noi în ţară, iodură de potasiu se găseşte în multe farmacii, se dă fără reţetă şi este destul de ieftină (între 1 şi 4 lei cutia). "Există stocuri de iodură de potasiu la Cernavodă, la spitalul aflat în apropiere de centrala nucleară. Specialiştii Ministerului Sănătaţii analizează situaţia şi dacă va fi nevoie vom organiza o licitaţie şi vom cumpăra astfel de pastile", ne-a declarat Oana Grigore, de la Biroul de Presă al Ministerului Sănătaţii.