Iod radioactiv din Japonia, în laptele şi apa din România

Cercetătorii Institutului Naţional de Fizică Nucleară au descoperit urme de iod în probe de lapte de oaie şi apă de ploaie prelevate din zona Slănic Prahova. Ministerul Sănătății ține să precizeze că sănătatea românilor nu poate fi afectată pentru că dozele sunt mult prea mici.

Potrivit directorului Institutului, Nicolae Zamfir, valorile măsurate sunt atât de mici, încât nu prezintă practic niciun pericol pentru sănătatea populaţiei. "Pericolul pentru populaţie este zero. De altfel, toate măsurătorile efectuate de noi în ultimele trei-patru săptămâni nu arată o creştere a nivelului de radioactivitate peste fondul natural", a subliniat Zamfir. Potrivit acestuia, cercetărorii au prevelat probe de la suprafaţa pământului şi s-au dus să le măsoare în salina de la Slănic Prahova, pe motiv că numai aşa puteau să măsoare concentraţia de iod care era prea mică.

"Cel mai probabil, iodul provine de la accidentul nuclear din Japonia, pentru că nu ştiu să se fi întâmplat un alt incident de acest fel", a conchis directorul Institutului. Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, despre raportul care indică existenţa iodului radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie, a declarat, marţi, premierul Emil Boc „Valorile descoperite sunt mult mai mici decât valorile admise” Reprezentanții Ministerului Sănătații afirmă că nu există un pericol pentru sănătatea românilor, după cum susţin specialiştii Institutului Naţional pentru Sănătate Publică. După interpretarea datelor transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi  cercetătorii de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară, prin care a fost semnalată prezenţa de iod radioactiv în apa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova, specialiştii în sănătatea publică au ajuns la concluzia că: - Valorile descoperite, de 5,2 Bq/l, sunt cu mult mai mici faţă de valorile admise.Pentru Iod 131, concentraţiile maxim admise în laptele de consum pentru populaţie, sunt de 300 Bq/l pentru adulţi şi 100 Bq/l pentru copii şi sugari. - Reţeaua  de Laboratoare de Igienă a Radiaţiilor Ionizante, care aparţine de direcţiile de sănătate publică judeţene, şi care monitorizează radioactivitatea apei potabile şi a alimentului,  nu a sesizat, până în prezent,  depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de I131.