Traian Basescu vrea sa poarte singur batalia impotriva deciziei parlamentului de a-l suspenda.
La mitingul de duminica seara din Piata Constitutiei, presedintele suspendat a sugerat ca sprijinul democratilor si al liberal-democratilor este la fel de bun cu al celorlalte partide. De altfel, liderii PD si PLD nu s-au aflat decat intamplator in preajma presedintelui. Scopul lui Basescu este de a se detasa de orice asociere partinica cu intentia de a atrage voturile romanilor indiferent de orientare. PD si PLD nu vor avea insa niciun beneficiu de imagine, chiar daca vor contribui la informarea si mobilizarea cetatenilor. Mai mult, atitudinea sefului, rolul asumat de alergator singuratic, pune cele doua partide intr-o competitie pentru proximitatea lui. Cine va sorbi din bazinul de voturi al presedintelui format din polarizarea extrema a electoratului?
Tensiunea reala intre PD si Traian Basescu dureaza de la biletelul despaturit de Elena Udrea. Neincrederea dintre cele doua parti este suma unor confuzii aparute prin intelegerea gresita a unor declaratii si gesturi. De partea cealalta, PLD cauta atat prietenia presedintelui, cat si cea a democratilor. Dar au in bagaj doar cativa lideri, chiar daca populari si convingatori.
Basescu, PD si PLD formeaza un triunghi amoros, dar disfunctional. Liderul va lasa probabil cele doua formatiuni sa se descurce pe cont propriu, fara a-i folosi numele sau notorietatea. Formarea unui partid prezidential ar fi si inoportuna si prematura. In mod natural nu se poate produce decat daca va fi adoptat un sistem de vot uninominal care sa incurajeze coagularea partidelor pe stanga si pe dreapta.