Ioana Lupea: "Solutiile lui Basescu: 18 luni de campanie si o noua majoritate."
18 luni, cat doua perioade de graviditate. Atat crede Traian Basescu ca va lua renasterea institutiilor prin vointa poporului exprimata in alegeri. Seful statului nu vede alta solutie sa triumfe asupra aliantei dintre oligarhie si politica decat castigarea tuturor scru-tinurilor ce vor urma referendumului din 19 mai.
A satisfacut astfel dorinta generala de a sti ce se va intampla dupa referendum, in conditiile in care victoria lui nu va schimba nimic in raporturile dintre partide, dintre partide si presedinte, dintre presedinte si guvern. Cu alte cuvinte, vom avea 18 luni de inclestare pe viata si pe moarte intre cele doua viziuni politice, intre doua Romanii, intre doua adevaruri.
La Grupul pentru Dialog Social, Traian Basescu a fost intrebat daca, dupa referendum, isi va schimba limbajul si atitudinea politica. Daca va renunta la obsesivul si poate obositorul „oligarhi” si daca va fi ceva mai deschis spre mediere si negociere politica. Raspuns evaziv: va continua sa explice romanilor ce inseamna oligarhi.
Pentru Traian Basescu compromisul ar fi o capitulare autonimicitoare: „Daca-l chem pe Hrebenciuc sa negociez pacea ca sa castig eu timp, vine repede, dar cu prima ocazie, va lovi”. „Cu sistemul nu se negociaza”, Emil Constantinescu a negociat si a pierdut, este lectia invatata in mandatul CDR. In concluzie, razboiul va continua, nu poate ramane decat unul.
Seful statului conteaza insa pe un efect al referendumului asupra clasei politice, adica pe formarea unei noi majoritati parlamentare sub influenta victoriei sale care sa sustina votul uninominal si reforma constitutionala. Cum se va intampla minunea este un mister pentru ca din partea coalitiei anti-Basescu nu sunt semne ca s-ar putea ajunge la o intelegere politica, cu atat mai putin pe chestiuni de sistem politic.
Poate ca Traian Basescu va sapa la santurile adancite deja in partidele oponente de campania pentru suspendare si demitere. Stie sau presupune ca printre cei 322 de parlamentari ar exista multi care au votat la ordinul presedintelui de partid si impotriva propriei vointe si poate ca, la fel de multi, care vor trada propria tabara din instinct de conservare.
De aceea, dupa Constanta, seful statului si-a nuantat declaratiile despre cei 322 si a renuntat la cererea de demisie. Constituirea unei majoritati pro-prezidentiale in actualul parlament - dizolvarea lui prin referendum este doar PR democrat - pare ipotetic posibila, poate produce destructurarea partidelor politice din actuala coalitie anti-Basescu si, mai ales, nu presupune o negociere cu miza mare.
Strategia politica a lui Traian Basescu dupa referendum este sa determine simpatizanti si politicieni sa-si asume agresiunea oligarhiei si cauza luptei cu „sistemul ticalosit”. A reusit deja sa o transforme dintr-un mobil personal, asa cum parea la inceputul anului in ochii multora, intr-un scop comun. Aceasta este marea victorie a sefului statului, obtinuta fara batalie, doar prin puterea sa de convingere. Ma alatur insa scriitorului israelian Amos Oz si spun: lupta, da, dar numai pentru viata si libertate, nu pentru anexarea de resurse.