IOANA LUPEA: Cum se desfiinteaza guvernul prin ordonanta
- Adam Popescu
- 18 septembrie 2007, 03:02
Ioana Lupea: "Inainte de a fi alungat de la putere prin motiune sau prin alegeri, guvernul Tariceanu 2 ar putea disparea juridic".
Postul lui Varujan Vosganian de ministru al finantelor si economiei, dar si alte ministere, agentii, departamente vor inceta sa mai existe astazi, daca parlamentarii PD si PSD voteaza, asa cum au promis, impotriva ordonantei de reorganizare a guvernului. Restructurare finalizata imediat dupa eliminarea democratilor din executiv si temei formal al acestei decizii politice unilaterale a PNL.
Printr-un vot negativ, PD se va razbuna cu dobanda pe Calin Popescu-Tariceanu, iar PSD va executa in public un exercitiu de opozitie, inviorare pentru motiunea de cenzura epuizata deja in galceava interna.
Calcule de partid - o reglare de conturi pentru PD si o operatiune de imagine pentru PSD - conduc insa la blocarea guvernului. Chiar daca ministrii PNL si UDMR vor emite o alta ordonanta de urgenta pentru a ramane in viata, ce fel de legitimitate are un executiv care functioneaza in virtutea unui act nevalidat de parlament? Cata a unui guvern provizoriu.
Votul de astazi nu sanctioneaza cabinetul Tariceanu 2 pentru vreun esec. Poate doar optiunea acestuia de a se reorganiza printr-o riscanta ordonanta de urgenta. De altfel, premierul si ceata lui vor ramane la Palatul Victoria. PD si PSD resping, de fapt, noua structura a guvernului, reducerea numarului de ministere de la 24 la 15 si infiintarea unor agentii si departamente, unele cerute de UE. Ambele partide au o problema de coerenta cu ele insele. Democratii se opun reorganizarii, desi in ultimul an au militat vocal in favoarea ei. Iar PSD si-a dat chiar acordul prin votul de investitura a cabinetului PNL-UDMR.
Daca PD si PSD si-ar dori cu adevarat sa ne scape de un cabinet incapabil sa administreze treburile tarii, impreuna au puterea sa o faca. Au la indemana cea mai eficienta arma, pusa de Constitutie in mana parlamentului, motiunea de cenzura. O motiune de cenzura ar opri constructia reformei de chirpici de la Educatie, ar pune capat risipei de bani si de lirism a ministrului Varujan Vosganian, incaierarii lui Tudor Chiuariu cu Departamentul National Anticoruptie si ineptiilor curente ale ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes.
Numai umflarea, ca pe vremea lui Ceausescu, a raportarilor catre UE privind suprafetele agricole este un argument de necombatut pentru sanctionarea cabinetului Tariceanu 2. Atunci cand vine vorba de motiune insa, PD si PSD se imping reciproc in fata, lasand impresia ca nu vor mai mult decat sa zgaltaie putin guvernul Tariceanu. Nu sa-l darame, ci doar sa-i subrezeasca structura de rezistenta. Respingerea ordonantei de reorganizare a guvernului demonstreaza ca ratiunile politice le inving intotdeauna pe cele de stat. Ca partidele nu se infrunta niciodata in lupta dreapta. Nu conteaza daca noua structura a guvernului este buna sau proasta pentru cetatean, ci doar ca Tariceanu sa incaseze o lovitura de imagine.