Ioan Niculae vrea să pună lacăt pe combinate

Ioan Niculae vrea să pună lacăt pe combinate

Patronul InterAgro spune că nu îşi poate permite să cumpere gaze ruseşti şi cere să primească în continuare cantităţi doar din producţia internă.

Din cauză că nu mai primeşte gaze naturale mai ieftine, omul de afaceri Ioan Niculae spune că nu poate susţine activitatea celor şase combinate chimice ale sale. Aşadar, le va închide pe rând până la sfârşitul lunii, primele pe listă fiind GA&PRO CO Piatra- Neamţ şi NitroPoros Făgăraş, la care a hotărât de ieri oprirea, a declarat pentru EVZ omul de afaceri.

"De săptămâna viitoare, vom începe notificarea pentru trimiterea în şomaj definitiv a angajaţilor de la trei fabrici - GA&PRO CO Piatra-Neamţ, unde sunt 750 de angajaţi, NitroPoros Făgăraş, care are 600 de oameni, şi Viromet Victoria, care va mai funcţiona până pe 7 noiembrie, unde sunt aproximativ 550 de persoane", a afirmat Niculae.

Potrivit acestuia, fabrica de amoniac a combinatului chimic din Făgăraş abia ce a fost repornită, fiind angajaţi 600 de oameni, după ce nu a mai funcţionat din 1999. De altfel, NitroPoros a fost înfiinţată în 2008, în urma lichidării voluntare a Nitramoniei Făgăraş.

Niculae a adăugat că Amurco Bacău va mai funcţiona până pe 25 noiembrie, iar Donau Chem Turnu Măgurele şi Chemgaz Slobozia - până la sfârşitul lunii, când se vor finaliza unele contracte.

Dărnicie de la parlamentari

Ameninţările patronului grupului InterAgro privind oprirea producţiei vin după ce la 31 octombrie a expirat facilitatea acordată de stat, prin care consumatorii întreruptibili (care pot fi opriţi iarna, în caz de criză a gazelor - n.r.), cum sunt şi combinatele lui Niculae, pot cumpăra gaze doar din producţia internă. În prezent, acestea sunt de circa două ori mai ieftine decât gazele venite din import.

Iniţial, măsura luată de guvern viza doar perioada mai-octombrie 2009 şi avea ca scop relansarea producţiei industriale, în contextul crizei economice, dar parlamentul a decis prelungirea cu un an a termenului, până la 31 octombrie 2010. Măsura a creat distorsiuni pe piaţa gazelor mai ales iarna trecută, ceilalţi consumatori, în speţă casnicii, fiind nevoiţi să consume mai mult gaz din import, pentru a compensa scăderea cantităţilor din producţia internă disponibile, potrivit frunizorilor de gaze.

Conform datelor ANRE, de această facilitate au beneficiat, pe lângă InterAgro, şi companiile Azomureş, Electrocentrale Bucureşti, producătorul de sodă GHCL Upsom Ocna Mureş, controlat de indienii de la GHCL, şi producătorul de alumină Alum Tulcea, din grupul Vimetco.

Sindicatele, puse pe proteste

Pe de altă parte, Niculae spune că în toată această perioadă nu a beneficiat doar de gaze din producţia Romgaz, care trebuia să vândă cu discount, ci a fost nevoit să cumpere şi de la OMVPetrom sau, în cantităţi mici, din import. Preţul plătit pe gaze a fost de 165 de dolari pe mia de metri cubi, a spus Niculae.

Acum, însă, va trebui ca 20% din gaz să fie cumpărat din import. "Nu putem susţine costul, în condiţiile în care plătim cel mai scump gaz rusesc din lume - toţi plătesc 230-300 de dolari pe mia de metri cubi, românii - 400 de dolari", a spus Niculae.

Şi sindicatele din chimie au solicitat guvernanţilor prelungirea facilităţii, pichetând recent sediul Ministerului Economiei şi Palatul Victoria. "Guvernul trebuie să ia o decizie pentru prelungirea termenului până în aprilie 2011. Deocamdată mai aşteptăm o zi-două, apoi o să ne stabilim poziţia", ne-a declarat Achille Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie. Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că nu s-a luat nicio decizie.

REGRES

Consumul de energie s-a redus în 2009

Pe fondul crizei economice acute, consumul intern de gaze a scăzut cu 15% anul trecut şi la fel şi importurile. Acestea au ajuns la o pondere de sub 20% din consum, faţă de peste 33%, în 2008, după ce industria şi-a redus puternic activitatea, potrivit datelor ANRE.

De altfel, în general, consumul final de energie a scăzut anul trecut faţă de anul 2008 cu 10,5%, în principal din cauza diminuării cu 27,5% a consumurilor înregistrate în industrie (inclusiv construcţii), a arătat ieri INS. Scăderi semnificative s-au înregistrat în industria chimică şi industria metalurgică (-20,0%, respectiv -37,1%).

Consumul final energetic din transporturi şi de la populaţie s-a păstrat relativ constant. Şi importul de energie a scăzut în anul 2009 cu -31,2% faţă de anul 2008, în urma reducerii accentuate a importurilor de cărbuni şi cocs (-60,3%) şi gaze naturale (-54,8%), care deţin împreună o pondere de 23,4% din totalul importurilor, mai precizează INS.

Ne puteți urmări și pe Google News