Investițiile majore în economia României în guvernarea Ciolacu atrage capitalul străin

Piața investițiilor. Sursa foto: Freepik

Investițiile majore în economia României în guvernarea Ciolacu atrage capitalul străin. Oamenii de afaceri sunt interesați de tendințele de dezvoltare ale României și prospectează economia țării noastre.  Aceștia chiar au inceput să deschidă societăți, numărul firmelor cu capital străin nou înființate încadrându-se pe un trend ascendent.

Produsul Intern Brut al României, creștere de la an la an

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1.598 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 2,1% față de anul anterior.

De semnalat că  investițiile au atins un nivel record pentru perioada post-decembristă, de 38,3 miliarde de euro. Sunt date oficiale, completate și de Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, care menționa, cu subiect și predicat, că ” noile evaluări indică o creştere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 şi I 2024 comparativ cu prognoza anterioară”.

Vestea bună este că semnalul transmis prin politicile implementate în ultima vreme de Guvernul Ciolacu, dă roade atât prin spijinul oferit investitorilor  români, dar nu numai.

Potrivit ONRC, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut în ianuarie 2024 comparativ cu perioada similară din 2023. Iar societăţile noi au un capital social subscris în sumă totală de 2,958 milioane de dolari, în creştere cu 28,1% față de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în luna similară a anului precedent.

Anul 2024 aduce investițiile publice la un minim de 7% din Produsul Intern Brut

Acest trend ascendent este de așteptat să se păstreze. În special după ce Premierul Ciolacu garanta, în final de februarie, cu prilejul întâlnirii cu investitorii americani, la AmCham CEO Business Forum, setarea unui etalon important din PIB pentru investiții.

”Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB  care trebuie să reprezinte o medie și în pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Pe lângă acestea, venim cu fonduri atrase și din alte surse de la finanțatori instituționali, scheme de ajutor de stat, garanții, granturi și alți stimuli economici. Asta înseamnă să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB și să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro”, a afirmat, la acel eveniment, Marcel Ciolacu.

Inflația din România va scădea spre 5% în 2024

Economia României a înregistrat performanțe bune în ultimii ani, ceea ce a dus la creșterea nivelului de trai și a sprijinit convergența cu țările Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică OCDE, însă inflația ridicată a afectat puterea de cumpărare a gospodăriilor, potrivit celui mai recent studiu economic al OCDE pentru România.

La rândul său, OCDE se așteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,1% în 2024 și cu 3,3% în 2025, față de 2,0% în 2023.