Turbulențele de pe piețele financiare, criza UE generată de Brexit, dar și alte incertitudini de la nivel politic au condus la creșterea valorii acelor investiții care constuie plasamente de refugiu în perioadele de turbulențe.
De departe unul dintre cele mai bune randamente în acest an le-a adus un metal prețios a cărui valoare a crescut de la 142,8 lei, în prima zi de trazacționare din an, la 174,4 lei, astăzi.
Făcând diferența, rezultată un randament de 22% adus de respectivul metal, în primeleșapte luni ale anului.
Desigur, este vorba despre aur, metalul prețios spre care se îndreptă tot mai multe fonduri, atunci când plasamentele financiare clasice nu mai sunt atât de avantajoase.
Aurul a devenit din nou un plasament spre care se îndreaptă tot mai multe fonduri, mai ales că, în ultimul timp, mai multe bănci centrale, din țările cu valute forte, au anunțat că vor interveni în piață pentru a preveni o apreciere prea puternică a monedei. O monedă puternică defavorizează exportatorii, care atunci când tranformă în moneda proprie banii câștigați pe contractele de export obțin mai puțini bani.
La polul opus investiției în aur se află în acest an plasamentele în lira sterlină, monedă care s-a depreciat puternic în raport cu leul pe fondul Brexitului.
Astfel, dacă pe data de 4 ianuarie, când a avut loc prima ședință de tranzacționare din 2016, o liră valora nu mai puțin de 6,12 lei, în prezent aceasta a ajuns la un nivel de 5,3 lei.
Diferența este de 13%. Concret, cine ar fi plasat o sumă de 10.000 de lei în lire sterline la începutul anului, obținând 1.633 de lire, și ar dori acum să preschimbe suma din nou în lei, ar mai primi doar 8.654 de lei. Diferența de 1.345 de lei o reprezintă pierderea.