Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) a dat publicității primele concluzii în urma analizei preliminare a evenimentului produs la nivel european în data de 8 ianuarie 2021 și care a avut impact asupra zonei de nord-vest a României.
Investigație la nivel european a penei de curent din 8 decembrie. ENTSO-E are în desfășurare o anchetă amănunțită în vederea clarificării condițiilor și cauzelor care au condus la producerea acestui eveniment. Un raport final urmează să fie prezentat imediat ce va fi realizată o radiografie completă a incidentului.
Investigație la nivel european a penei de curent din 8 decembrie
Ancheta urmărește cadrul legal în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1485 al Comisiei din 2 august 2017 de stabilire a unei linii directoare. Aceasta vizează operarea sistemului de transport al energiei electrice prin care autoritățile naționale de reglementare și ACER sunt invitate să se alăture OTS-urilor în cadrul grupului de anchetă.
România, prin Transelectrica, face parte din grupurile de lucru specifice. Ea furnizează, alături de celelalte state europene, date care să contribuie la conturarea și clarificarea condițiilor în care s-a produs evenimentul.
Transelectrica face parte din grupul de lucru
„În situația din data de 8 ianuarie 2021, specialiștii din Transelectrica – atât din Dispecerul Energetic Național, cât și din teritoriu – au acționat cu profesionalism și promptitudine pentru stabilizarea sistemului și readucerearețelei electrice naționale de transport la condiții normale de funcționare într-un timp scurt, minimizând impactul evenimentului produs în rețeaua interconectată. Acest lucru a dovedit funcționalitate și viteză optimă de reacție. La siguranța Sistemului Electroenergetic Național, dar și a sistemului european, contribuie sute de profesioniști capabili să gestioneze situații critice inevitabile, care își fac datoria cu excelență.
În plus, obiectivele strategice ale Transelectrica pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru consolidarea rețelei electrice de transport. Cel mai recent astfel de obiectiv atins a fost operaționalizarea, în luna decembrie 2020, a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea Sud – Nădab. S-a finalizat astfel coridorul de transport Oradea Sud – Bekescsaba (HU).
În ceea ce privește analiza incidentului din rețeaua europeană interconectată, împreună cu celelalte state implicate, Transelectrica are o colaborare continuă cu organismele abilitate și furnizează toate datele necesare și participă activ în procesul de analiză stabilit. O astfel de investigație presupune analizarea unui volum imens de informații extrase din sistemele de conducere a proceselor, din sistemele de protecții și automatizări, atât a celor proprii, dar și ale producătorilor de energie electrică și ale operatorilor de distribuție, precum și de la toate instalațiile electrice din toate statele implicate, cu participarea de specialiști din mai multe sectoare de activitate. Concluziile unei astfel de investigații vor conduce la implementarea unor măsuri pentru întărirea rețelei europene și pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de incidente”, a declarat Cătălin NIȚU, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
În România a fost afectată zona de nord-vest a țării
„Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15:05, s-a produs un incident la nivelul reţelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanşarea mai multor echipamente din reţelele electrice de transport atât din România, cât şi din alte ţări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a ţării. Reţeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toţi consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16.45", se arată în comunicat dat pe 8 ianuarie.