Înverzirea Dâmboviţei costă 22 de milioane €

Consilierii generali ai Capitalei au decis să aloce 22 de milioane de euro pentru montarea unor panouri plutitoare cu verdeaţă pe râul Dâmboviţa şi 1,8 milioane de euro pentru transformarea în adevărate grădini a 12 acoperişuri ale unor cămine studenţeşti.

Iniţiat acum aproximativ un an şi jumătate, proiectul care prevede înverzirea Dâmboviţei a fost respins de mai multe ori, pe motiv că este prea costisitor şi nu era viabil. Cu toate acestea, joi seară, aleşii au decis să voteze înverzirea râului.

Numit "Reabilitarea Urbană a râului Dâmboviţa", proiectul prevede montarea pe malurile apei a unor panouri plutitoare metalice, articulate la un capăt cu suporţi montaţi pe mal şi sprijinite la celălalt capăt pe suporţi plutitori în albia râului.

Proiectul va fi gata în cinci ani

Pe aceste panouri ar urma să se semene gazon şi să se pună plante care să reziste între opt şi zece ani. Valoarea investiţiei este de 97 de milioane de lei şi va fi gata în cinci ani, se precizează în proiect.

Finanţarea va fi în procent de doar 2 % din bugetul local, restul banilor urmând să fie obţinuţi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Înverzirea râului Dâmboviţa a fost aprobată de consilierii generali, deşi Comisia Economică, Buget şi Finanţe a Consiliului a avizat negativ proiectul. Pe de altă parte, Comisia de Mediu a avizat proiectul pe motiv că se vor crea, în plus, 122.000 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Tot joi, consilierii au decis să se planteze iarbă şi pe acoperişurile a 12 cămine studenţeşti. Şase dintre acestea aparţin Universităţii Politehnica Bucureşti , iar alte şase Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Investiţia ar urma să fie acoperită în procent de 50% prin fonduri nerambursabile de la UE, iar restul din bugetul local.

Dacă cele două proiecte vor fi puse în practică, autorităţile vor trece în inventarul spaţiilor verzi încă 129.000 de metri pătraţi de zonă cu verdeaţă. Suprafaţa verde pe cap de locuitor este de 23,21 metri pătraţi, iar până în 2013 va ar trebui să ajungă, la 26 de metri pătraţi, conform normelor impuse de UE.