Invazie pe litoralul românesc. Imaginile au devenit virale

Plajele de pe litoralul românesc sunt invadate de cantități impresionante de alge marine, covorul gros și verde de pe plaje creând turiștilor, care vor să intre în apa mării, o senzație acută de disconfort. Este un fenomen natural spun specialiștii. Iar echipele de la Apele Române Dobrogea Litoral fac, în această perioadă, o muncă în zadar. Ce adună noaptea, apare în cantități și mai mari, dimineața.

Deși este un fenomen natural, apariția algelor îi deranjează pe turiștii care fac plajă pe litoral. Numai astăzi dimineață, Marea Neagră a scos din adâncuri tone de alge pe care le-a aruncat pe plajă din Mamaia. “Acum e prânzul, a trecut jumătate de zi și nimeni nu le ridică, arată urât. Avem o țară frumoasă și nu are cine să o îngrijească”, comentează un turist, din zona pasarelei din Mamaia, care vrea să își facă loc prin stratul gros de alge pentru a ajunge în mare.

   

Se-ntâmplă la fel în fiecare vară, în iulie și august, când algele ocupă plajele datorită temperaturilor ridicate și a concentrațiilor mari de nutrienți din apă. Pe lângă senzația de disconfort, dacă nu sunt ridicate la timp, apare și fenomentul de putrefacție. “Elementul care pe noi ne îngrijorează este faptul că algele nu trebuie lăsate în zonele acestea de apă pentru că intră în procese de oxidare, se creează un mediu care permite dezvoltarea microorgranismelor care în general, se știe, pot duce la diferite infecții“, spune directorul Institutului de Cercetări Marine, Simion Nicolaev.

Algele nu ajung însă la putrefacție pentru că, în fiecare seară, după ce plajele se golesc de turiști, echipele de la Apele Române strâng totul de pe malul mării. Cele mai mari cantități se înregistrează în sudul litoralului. “Zeci de tone de alge au fost colectate de pe întreaga întindere a plajelor, de la Olimp la Saturn, în ultimele nopți, cu utilajele de la Apele Române Dobrogea Litoral”, a declarat, pentru EVZ, șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș. El avertizează că sâmbătă și duminică, furtuna anunțată de meteorologi va aduce la mal cantități și mai mari de alge.