Invazia tancurilor

Viasat History vă prezintă în exclusivitate, pe 17 februarie, un documentar despre evenimentele care au avut loc în prima jumătate a anului 1968 în Cehoslovacia, perioadă cunoscută în istorie drept „Primăvara de la Praga“.

Documentarul face lumină asupra evenimentelor politice din acele luni, marcate de „jocul de şah“ la nivel înalt dintre liderul ceh Alexander Dubcek, cel care visa la un „comunism cu faţă umană“, şi Moscova, temătoare de posibilitatea unei revoluţii.

RDG contra reformiştilor

Autorii producţiei folosesc imagini de arhivă, reconstituiri şi interviuri cu martorii oculari care povestesc cum au perceput „Primăvara de la Praga“ şi colapsul acesteia. În plus, autorii acordă o importanţă specială şi rolului de agitator al RDG-ului împotriva reformiştilor din Cehoslovacia, precum şi echilibrului fragil al puterii existent între Statele Unite, URSS şi China, cel care, de multe ori, a determinat soarta ţărilor europene aflate în sfera sovietică, printre care se afla şi România.

În primăvara anului 1968, optimismul părea să fie justificat pentru populaţia Cehoslovaciei, pentru prima oară în ultimele decenii.

Sfidarea Moscovei

Pe fondul luptelor pentru putere din interiorul Partidului Comunist, preşedintele Antonin Novotny a fost înlăturat, cu acordul lui Brejnev, fiind înlocuit pe prima scenă politică cu Ludvik Svoboda, cel care îi va lăsa mână liberă prim-secretarului ceh Alexander Dubcek. Acesta din urmă urma să devină iniţiatorul unor reforme aproape de neimaginat pentru politica şi ideologia comuniste - libertate a presei, libertate de exprimare şi de mişcare sau reforme economice care umpleau din nou rafturile magazinelor.

Ambiţia liderilor cehi de reformare a regimului comunist, cu obiectivul, aproape nesăbuit în contextul politic al vremii, de organizare de alegeri democratice, a stârnit reacţia vehementă a Moscovei.

Bilă albă pentru Ceauşescu

Previzibil, deznodământul aventurii politice a fost brutal. În noaptea dintre 20 şi 21 august 1968, soldaţii şi tancurile statelor semnatare ale Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, în cea mai amplă operaţiune militară de după al Doilea Război Mondial, soldată cu moartea a zeci de civili şi ocuparea ţării până în 1990. Surprinză tor, România şi Albania au refuzat să participe la invazia Cehoslovaciei. Pe 21 august, la câteva ore de la finalizarea operaţiunii militare, Nicolae Ceauşescu a ţinut un discurs dur privind invadarea vecinilor noştri, criticând acţiunea Moscovei, într-un gest de rebeliune apreciat de Vest.

Locuitorii praghezi au asistat neputincioşi la defilarea forţelor Kremlinului

Marți, ora 21.00, Viasat History