Preţul legumelor din pieţe a scăzut la jumătate şi concurenţa e mare. Clienţii se bucură, însă producătorii spun că trăiesc de pe o zi pe alta.
Legumele şi fructele din pieţe s-au ieftinit. Aşa arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, dar şi realitatea de la tarabe. Aşa că ne-am hotărât să dăm o fugă în două pieţe cunoscute ale Capitalei: Obor şi Dorobanţi.
Cele două se află la polul opus al preţurilor, iar noi am hotărât să stăm de vorbă atât cu micii comercianţi cât şi cu cei care cumpără.
Prima pe listă este Obor, cunoscută ca fiind cea mai ieftină din Capitală. Complexul de hale - încă de la intrare e curat şi modern. Miroase ca la bunica în grădină, iar comercianţii, oameni simpli de la ţară, unii veniţi din Călăraşi sau Dâmboviţa, încearcă să îşi ademenească clienţii. Marfă este din belşug, semn că toamna e bogată.
"Vânzarea merge bine"
Majoritatea sunt producători ce deţin culturi imense şi au chiar angajaţi ce îi ajută la treabă. Nu se sfiesc însă să valorifice marfa în piaţă, iar asta se vede pe mâinile murdare de pământ. "Mulţumesc Celui de Sus, vânzarea merge bine", spune una dintre producătoare, în timp ce cântărea câteva kilograme de roşii unui client. "Uneori facem profit, alteori - nu", povesteşte Nicu, un tânăr venit din Călăraşi să-şi vândă produsele din grădină în hala de la Obor.
Dacă în iulie, kilogramul de roşii costa între 2 şi 4 lei, acum le puteţi lua şi cu 0,8 lei. Mulţi producători spun că media kilogramelor de legume vândute pe zi este de 50-100. Uneori ajung la 200. Chiria pe stand variază în funcţie de mărimea acestuia. Un spaţiu comercial mai mic costă 30 de lei pe zi, bani ce pot fi recuperaţi cu uşurinţă.
Marfă din grădină
Pe tarabe, legume sezoniere: roşii la 0,8 - 1 leu kilogramul, ardei capia cu 2 lei, vinete - tot cu 2 lei kilogramul, porumbul de fiert - 0,7 lei bucata, castraveţi între 1,5 - 2 lei un kilogram. Toate sunt crescute natural, "eco", cel puţin aşa se laudă producătorii. Nu sunt foarte mari şi au urme fine de pământ pe ele.
Strugurii, cam scumpi, dar tot de la producător: 4,5 lei strugurii negri, 3,5 lei cei albi. Abia s-au copt.
Ce spun clienţii
Clienţii sunt mulţumiţi de preţurile practicate aici, exceptând pensionarii care, deşi recunosc că produsele sunt mai ieftine decât în alte părţi, şi-ar dori să fie şi mai ieftine. La o tarabă, coadă la castraveţi şi alte legume. O doamnă, gospodină convinsă, ne spune că a cheltuit până acum 500 lei pe zarzavaturile pentru iarnă şi încă nu a terminat cu proviziile.
Plimbarea în hală a durat ceva, căci e destul de mare, dar nu suficient, spun cei care o deţin. Fiind unul dintre cele mai populare spaţii publice din Bucureşti, Hala Obor se va extinde: la etajul I, pe o suprafaţă de 4.700 metri pătraţi, vor fi magazine cu produse alimentare - carne, lactate, ouă, peşte, iar la etajul II - pe aceeaşi suprafaţă vor fi spaţii comerciale cu produse generale.
Terasa va găzdui 253 de locuri de parcare şi alte câteva sute de spaţii pentru tarabele micilor comercianţi.
Piaţa Dorobanţi: trei sferturi de marfă "Made in Turkey"
Plecăm către Dorobanţi, cea mai scumpă piaţă din Bucureşti. Aici lucrurile stau altfel. Hala, mult mai mică decât cea de la Obor, adăposteşte câţiva comercianţi, cu preţuri ceva mai mari şi produse nu toate de pe pământ românesc. Parcă sunt făcute pe calculator.
O doamnă amabilă ce vindea struguri albi ne pofteşte la ea la tarabă. "Sunt naturali, de la mine din curte. Oamenii care intră pe aici nu petrec mult timp în hală, iar vânzarea merge mai prost. Preţurile sunt mari, iar clienţii îşi pierd răbdarea să caute produsele ieftine", se plânge aceasta. Doar strugurii româneşti au acelaşi preţ ca în Obor - 2, 5 lei kilogramul. De altfel, nici vânzătorii nu seamănă cu cei din alte pieţe. Ţăranii au început să dispară de la tarabe, lăsând loc micilor producători. PULSUL PIEŢEI
PENSIONARUL
VÂNZĂTORUL
PRODUCĂTORUL
- Inflaţia a scăzut în august 2011. VEZI lista ieftinirilor
- Să nu ne fie frică de roşiile italiene şi spaniole, ci de veşnicia lor...! Salvaţi roşia românească gustoasă!
- Cum să faci din samsar-ţăran fermier şi din morbiditate-sănătate
- Cum se face evaziune fiscală în Bucureşti