Învăţătură de minte: De ce e bună asigurarea casei

În blocul explodat sâmbătă, doar patru familii din 17 au asigurare obligatorie. Restul stau la mila altora.

Locatarii din Dancu, afectaţi de explozia produsă sâmbătă dimineaţă, sunt obligaţi să doarmă la rude şi în perioada următoare. Pentru redarea în folosinţă a blocului, Inspectoratul în Construcţii a cerut realizarea unei expertize tehnice.

"Umblăm după experţi atestaţi, deşi nu este strict treaba noastră, ci a asociaţiei de proprietari. Am discutat cu câţiva experţi şi ne-au cerut 100.000 de lei pentru expertiză şi proiect tehnic", a declarat Gheorghe Ştefurac, primarul localităţii. Evaluatorul a cerut aproximativ 1.400 de euro/apartament la un bloc cu 17 locuinţe. Deocamdată au uşi noi

De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii spun că expertiza este absolut necesară. "A fost o explozie acolo şi trebuie văzut dacă este sau nu afectată structura de rezistenţă. Trebuie un structuralist", a declarat Valerică Andronache, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii.

Singurul ajutor primit de cele 17 familii afectate a constat în câteva uşi, din partea primăriei, şi câteva geamuri. "Oamenii dorm pe la rude, o singură familie cu 7 persoane nu a avut unde să meargă. Am cazat-o într-un apartament gol şi îi vom asigura mâncare", a explicat primarul Ştefurac. Asigurări inutile Chiar dacă expertiza va arăta că blocul poate fi locuit, şansele ca apartamentele să fie renovate în curând sunt extrem de scăzute. Oamenii nu au bani şi, potrivit autorităţilor locale, doar 4 din cele 17 familii aveau încheiate poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Nici aceştia însă nu sunt siguri că vor primi vreun leu despăgubire. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor se referă la riscurile provocate de dezastrele naturale şi nu vizează situaţia în care se produce o explozie din cauza unei acumulări de gaze.

Potrivit legii, sunt considerate dezastre naturale doar cutremurele de pământ, alunecările de teren sau inundaţiile şi numai dacă se manifestă ca fenomene naturale. Bonusurile i-ar putea salva

Potrivit unor surse din cadrul Astra Asigurări, două familii din cele patru care şi-au asigurat locuinţele au poliţe încheiate cu această firmă şi vor fi despăgubite pentru că au optat pentru pachetele oferite de asigurator şi nu s-au mulţumit cu minimum impus de lege.

"Pe lângă cele trei situaţii prevăzute de lege, asiguratorii au venit cu propria ofertă, suplimentară, fără ca acest lucru să coste în plus. Multe dintre pachete costă tot 20 de euro şi prevăd asigurare şi pentru incendii sau explozii. În funcţie de expertiza care se va face, cele două persoane vor fi despăgubite cu sume care pot ajunge până la 20.000 euro", a declarat un angajat al Astra Asigurări Iaşi. "Am dat bonusuri la poliţa obligatorie. Cei care au semnat pot primi până la 20.000 de euro despăgubire." ANONIM, angajat la Astra Asigurări, despre situaţia de la Holboca ŞI-A APRINS ŢIGARA

A lăsat gazul deschis şi s-a îmbătat

Blocul din satul Dancu, comuna Holboca, judeţul Iaşi, a fost zguduit sâmbătă dimineaţă de o explozie produsă într-un apartament. Potrivit primelor cercetări făcute de E-On Gaz, Dumitru Bâtă ar fi lăsat aragazul aprins nesupravegheat şi s-a format o acumulare de gaz în apartamentul acestuia. În momentul în care a vrut să-şi aprindă o ţigară, apartamentul a sărit în aer. Au fost avariate 17 locuinţe de pe scară şi 10 apartamente de la scara vecină. Bâtă este în afara oricărui pericol.