Învaţă să pui faianţa!

În bucătărie, poţi face economie placând doar porţiunea vizibilă a pereţilor din zona de lucru.

Zona de lucru a bucătăriei este una dintre cele mai solicitante, din punctul de vedere al întreţinerii curăţeniei. Pentru a facilita această operaţiune, este necesar să acorzi o atenţie sporită finisajelor utilizate în această zonă. Cea mai potrivită opţiune în acest caz o constituie plăcile ceramice.

Acestea sunt uşor de curăţat, rezistente la umezeală, ecologice şi sunt disponibile într-o gamă largă de modele şi culori. Dacă modelul de faianţă pe care-l doreşti este scump, poţi face economii placând doar porţiunea vizibilă a pereţilor în zona de lucru, între blatul de bucătărie şi limita inferioară a mobilierului suspendat. Această operaţiune se poate realiza şi după zugrăvirea pereţilor, cu câteva diferenţe faţă de tehnica normală de lucru. Foloseşte o gletieră cu dinţi În mod normal, adezivul se întinde pe zid cu ajutorul unei gletiere cu dinţi. În cazul zugrăvirii anterioare a pereţilor, adezivul trebuie aplicat mai întâi pe placa de faianţă, iar aceasta - lipită pe zid.

„În această etapă a montajului, folosirea gletierei cu dinţi este foarte importantă în procesul placării, pentru o aderenţă foarte bună a plăcilor ceramice pe suprafaţa de bază. Şanţurile pe care gletiera cu dinţi le lasă în materialul adeziv se umplu cu excesul obţinut în urma presării, iar aerul dintre placă şi suport se elimină de-a lungul striurilor. De asemenea, dinţii gletierei reglează automat grosimea stratului de adeziv, printre aceştia trecând exact cantitatea de material necesară pentru obţinerea patului corespunzător“, explică Mihnea Ciortan, meşter montator. Fixează o baghetă de lemn

„O problemă importantă în cazul placărilor aşa-zis suspendate este legată de asigurarea unei baze de sprijin pentru plăcile de faianţă, pe latura inferioară a placării. Acest lucru se poate realiza prin fixarea unei baghete de lemn sau a unui profil metalic de gips-carton pe perete. Pentru lipirea acesteia, pe dosul baghetei a fost aplicat adeziv“, precizează Marius Stănescu, faianţar. Montajul începe cu amorsarea zonei respective.

Amorsa se întinde cu bidineaua, nu cu ruloul sau cu trafaletul! Numai în acest fel peretele va fi curat, fără pori, iar capacitatea de absorbţie va fi cât mai mică. Adezivul pentru lipirea plăcilor ceramice se prepară conform indica- ţiilor producătorului. Acesta se aplică în strat uniform pe placa de faianţă, cu ajutorul unei mistrii.

Placa de faianţă se lipeşte de perete prin presare uşoară, pornind dintr-un colţ al blatului de lucru. Se continuă, astfel, placarea întregii zone de lucru. Ulterior, după fixarea faianţei, bagheta din lemn, luată ca reper şi bază de susţinere, poate fi îndepărtată, iar zona în care a fost lipită trebuie curăţată de resturile de adeziv. Pentru montajul plăcilor în zona prizelor, acestea se decupează în funcţie de trasaj, cu ajutorul unui flex cu disc diamantat, care poate efectua tăieri pe semirotund şi decupaje pentru întrerupă toare şi prize. PONT Amestecă mecanic adezivul, până la omogenizare Omogenizarea adezivului pentru faianţă trebuie făcută mecanic, pentru a nu se forma cocoloaşe ce ar putea afecta calitatea placării. În acest sens, poate fi folosită o maşină de găurit prevăzută cu un amestecător. Pentru început, se cuplează treapta 1 a maşinii, pentru un cuplu de rotaţie mare şi o turaţie mică, până se obţine o pastă omogenă. După aceea, se cuplează treapta 2 şi se amestecă cu turaţie sporită.