Învaţă să mănânci sănătos seara

Salatele cu paste te satură şi sunt uşor digerabile. Dacă mănânci carne greu digerabilă, stai treaz cel puţin două ore, te atenţionează nutriţioniştii.

Consumă fructe şi legume nainte de culcare, nsă nu amesteca salatele cu produse din carne, ci mai degrabă cu paste. Ceapa mâncată seara induce somnul, n plus faţă de proprietăţile sale afrodiziace. Medicii ţi mai recomandă să iei ultima masă din zi cu minimum două ore nainte de culcare. În acest mod, laşi timp stomacului să digere mâncarea şi vei avea un somn odihnitor. Altfel, alimentele vor fermenta n stomac şi te vei trezi balonat.

Carbohidraţi, pe lângă legume

Fructele şi legumele rămân cea mai potrivită soluţie pentru cină, pentru că au puţine calorii, hidratează şi sunt uşor digerabile. Tocmai pentru că se digeră foarte uşor, este posibil să-ţi fie foame peste noapte. Drept urmare, nutriţioniştii ţi recomandă să le suplimentezi cu produse care conţin carbohidraţi.

„Ideale sunt amestecurile din legume şi făinoase, pentru că au puţine calorii şi ţin de foame şi peste noapte. Legumele ţi vor da senzaţia de saţietate, astfel ncât să nu mănânci mult până te saturi, n timp ce pastele ţi ţin de foame“, spune Alina Jiletcovici, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate „Calea Moşilor“ din Bucureşti.

Evită prăjelile şi brânzeturile feta

Specialiştii n nutriţie mai recomandă seara mâncărurile uşoare, cu un conţinut caloric redus. „Dacă ne e foame, putem mânca o carne slabă de peşte sau pasăre, năbuşită, fiartă sau la grătar, asezonată cu sosuri din legume“, ţi sugerează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Bucureşti. Evită pe cât posibil produsele cu grăsime multă, cum sunt prăjelile sau brânzeturile de tip feta.

INTERZIS

Oul şi ciocolata, doar dimineaţa

Oul fiert este cel mai bun dimineaţ a, din cauza densităţii nutriţ ionale foarte mari. Ciocolata, în schimb, din cauza teobrominei pe care o conţine ar putea produce insomnie. La fel şi cafeaua, ceaiul verde sau negru. De obicei, dar mai ales seara, nu combina carbohidraţ i (cartofi, cereale, paste) cu proteine (carne, ouă). „Combinaţia de proteine şi carbohidraţi inhibă absorbţia principiilor nutritive, provocând insuficienţe în organism. În plus, mineralele şi vitaminele nu sunt absorbite şi se ajunge astfel la degenerarea unor ţesuturi şi la scăderea rezistenţ ei şi a imunităţii“, explică Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie la Natural Silhouette.

DE PREFERAT

Nu amesteca salata şi carnea

Alimentele cu un conţinut mare de proteine necesită un efort metabolic mare, motiv pentru care nutriţioniştii nu le recomandă seara. Aceştia îţi dau voie, în schimb, să amesteci în salată, pentru gust, puţină telemea, care are mai puţine calorii decât caşcavalul sau brânza de tip feta, care se apropie din punct de vedere caloric de unt. Şi mai indicate, în loc de telemea, sunt iaurturile sau lactatele fermentate (chefir, sana etc.).

Nu amesteca salata cu produse din carne. Dacă faci acest lucru, încearcă să stai treaz mai multe ore, pentru a lăsa carnea, greu digerabilă, să fie prelucrată. Pentru a favoriza digestia, nu te aşeza în pat imediat după masă, ci încearcă să te plimbi prin casă.

Dacă ai insomnii uşoare, dar nu e cazul să apelezi la somnifere, medicii te mai sfătuiesc să bei un pahar cu lapte înainte de culcare, care are un efect asemănător diazepamului, dar la o scară mult mai mică.

„Laptele acţionează pe aceiaşi receptori pe care acţionează somniferele. Normal, efectul este mult mai redus, este ca şi cum ai compara medicamentele homeopate (n.r. - din plante) cu cele alopate (n.r. - cu substanţe chimice)“, explică doctorul Alina Jiletcovici. Din când în când, poţi alterna laptele cu o ceapă. Asta dacă nu te deranjează mirosul.