Învaţă cum să pui mocheta

O modalitate uşoară şi ieftină de finisare şi acoperire pentru pardoseală, într-o locuinţă, o constituie aplicarea unei mochete.

Mocheta prezintă avantajul că este comercializată într-o varietate mare de nuanţe şi modele, ceea ce facilitează găsirea uneia cât mai apropiată de gusturile noastre sau care să coincidă cu ceea ce ne dorim pentru finisajul diferitelor încăperi. Pe piaţă există o gamă largă de tipuri de mochetă: pentru trafic intens, tunsă lung, tunsă scurt, cu fir buclat, dale etc.

Unele modele pot fi aplicate chiar şi în cazul în care există instalat un sistem de încălzire prin pardoseală. Spre deosebire de alte tipuri de acoperiri pentru pardoseală, mocheta îmbunătăţeşte considerabil protecţia împotriva zgomotului produs de paşi.

Mocheta oferă un confort demn de luat în seamă, în funcţie de tipul de material. Unele produse sunt tratate antistatic şi ignifug, putând fi realizate din lână, poliamidă sau în combinaţie cu alte fibre sintetice (poliester sau polipropilenă), iar suportul poate fi din pâslă, PVC, latex, durobac.

Uşor de transportat

Un avantaj deosebit îl conferă mocheta tip dale, deoarece poate fi transportată şi manevrată uşor, permite înlocuirea facilă a dalelor deterioarate şi, în plus, oferă un aspect estetic inedit, datorită diverselor combinaţii de modele care se pot realiza. Spre deosebire de gresie sau parchet, în cazul mochetei, costurile reduse permit renunţarea fără regrete, după un timp, la acest tip de finisaj. Aşadar, este ideală pentru aplicarea în spaţiile din care intenţionaţi să vă mutaţi peste o perioadă de timp, în acest caz investiţia în alte tipuri de acoperiri pentru pardoseală nefiind justificată.

Procedura, pas cu pas

„Înainte de aplicarea propriu-zisă, este necesară verificarea planeităţii suprafeţei pe care urmează a fi montată mocheta. Dacă aceasta prezintă diferenţ e de nivel, este necesară turnarea unei şape autonivelante.

Dacă nu este nevoie de o astfel de operaţiune, nu trebuie decât să curăţaţi foarte bine suprafaţ a“, recomandă Mihnea Gheorghe, meşter montator. După curăţarea temeinică, se poate trece la întinderea adezivului pe pardoseală. Se recomandă folosirea unui adeziv special, precum „Moment Carpet PVC“. El nu conţine solvenţi şi, deci, nu are miros. După aplicare, lăsaţi adezivul 10-15 minute la aerisit.

„Mocheta se aplică începând dintr-o margine şi presând cu o rolă din cauciuc, progresiv, astfel încât patul de adeziv să se facă din aproape în aproape. În acest fel, nu vor rămâne bule de aer dedesubt şi nu se vor forma cute“, precizează George Tudose de la firma de reamenajări ConsRenov. Plinta poate fi achiziţionată din magazinele de specialitate, montajul ei făcându-se prin prinderea în perete cu şuruburi autofiletante a suportului de PVC şi lipirea pe acesta a bucăţilor de mochetă.

PONTURI

Foloseşte o gletieră cu dinţi pentru adeziv

> Aplicarea adezivului pe pardoseală trebuie realizată cu o gletieră cu dinţi care reglează automat cantitatea de adeziv necesară. Sunt evitate următoarele neajunsuri: adezivul în exces după presarea mochetei, apariţia bulelor de aer dedesubt, care afectează priza dintre mochetă şi suprafaţa de bază. Optând pentru această metodă, consumul de adeziv este de numai... 250 mg/mp.

> Faptul că patul de adeziv rezultat în urma aplicării este striat asigură o foarte bună acoperire a intradosului foii de mochetă şi o lipire pe toată suprafaţa. În 30 de minute, adezivul este deja uscat, iar pentru solicitări mai grele, cum ar fi acţiunea scaunelor cu rotile, este necesară aşteptarea a circa 24 de ore.