Alege alimente mari in volum, precum pepenele sau ardeiul gras, iar la salate adauga boabe de fasole.
Ingrijorat ca nu mai incapi in costumul de baie, in sorturi sau in alte haine de vara fara sa te simti infometat psihic sau frustrat?
Raspunsul poate fi sa mananci mai mult, nu mai putin. Da, ai citit corect. Si nu, nu este vorba despre ultimul capriciu in materie de slabit.
Tine cont de densitatea de energie - o teorie care „a mocnit” in cercurile de nutritionisti ani intregi, te sfatuiesc specialistii publicatiei „Washington Post”. E o idee care se potriveste bine cu obiceiurile noastre exagerate de a manca, pentru ca ideea se bazeaza pe volum.
Cele mai bune sunt alimentele bogate in fibre, apa si aer
Iata si cum functioneaza: schimba mancarea bogata in multe calorii (cea cunoscuta ca avand densitati mari de energie) cu o mancare ce contine mai putine calorii (cea cu densitati de energie mai mici).
Aceasta din urma contine mai putine calorii decat cea cu densitati mari de energie. Unele alimente sunt mai putin calorice, deoarece sunt mai bogate in apa, fibre sau aer. Nu numai ca acest volum aditional de energie pacaleste ochiul, dar satisface si apetitul. Drept rezultat, poti manca portii mai mari de mancare ce contine densitati scazute de energie decat sa mananci o mancare standard.
Iata cateva ponturi pe care le poti folosi: > Adauga fructe sau legume pentru a elimina caloriile. Telina, strugurii, morcovii sau castanele si salata de ton scad caloriile din mancare si adauga savoare si textura hranei. Foloseste ciuperci, ceapa, rosii, spanac si alte legume pe blatul de pizza in locul unor carnati sau sosuri condimentate. Adauga spanac, rosii, patlagele sau alte legume la paste in locul carnii.
> Ia mai multe fibre. Fibrele nu numai ca ajuta la diluarea caloriilor, dar cresc si starea de satietate. Adauga si fasole la salate sau supe. Mananca paine de grau, paste si cereale.
> La pranz si la cina, fa o salata mare, cu multe legume si cu sosuri care contin putine calorii. Cercetatorii de la Penn State au descoperit ca aceasta practica poate elimina, in medie, 100 de calorii de la masa principala fara sa afecteze starea de satietate.
> Soarbe supa. Supa este apa, ceea ce inseamna ca te ajuta sa te simti satul mancand mai putine calorii. Tocanele sunt o alta optiune inteleapta. Exceptia este sa eviti supele cremoase care contin grasime si calorii.
> Elimina grasimea, dar nu si savoarea. Alege o branza fara grasime sau una mai putin grasa, in locul mancarurilor de la caserola, daca nu doresti sa iti reiei vechiul obicei de a consuma mancare bogata in calorii. Incearca un otet aromat si un varf de zahar in locul maionezei si al altor salate cu sosuri cremoase.
> Pastreaza loc si pentru desert. Mananca fructe, care sunt bogate in calorii si apa, in fibre si arome diverse.