Bilanțul inundațiile care s-au abătut asupra Balcanilor de vest a ajuns la 50 de morți, sute de persoane dispărute, zeci de mii de persoane fiind nevoite să-și abandoneze casele inundate.
Peste un sfert din populaţia de patru milioane de locuitori a Bosniei a fost afectată de cele mai grave inundaţii ce au lovit Balcanii în mai mult de un secol.
Sute de alunecări de teren s-au produs în munţii din Bosnia, distrugând case şi drumuri şi existând totodată riscul de deplasare al unor mine lăsate în urmă de războiul din anii '90 ce a urmat destrămării fostei Iugoslavii.
Pericolul deplasării minelor în urma recentelor alunecări de teren - peste 2.000 de semnalări în ultimele zile - este real, în special în nordul ţării, în regiunile Doboj, Tuzla şi Maglaj, a explicat un responsabil al Agenţiei Naţionale de Deminare (BHMAC), Saşa Obradovic.
”Chiar dacă curăţaserăm acest teren, acum ne temem ca alte mine nedezamorsate să nu se fi deplasat şi să fi ajuns acum acolo pe unde noi am trecut deja”, a explicat pentru AFP Fikret Smajis, responsabilul BHMAC, care acţionează în zona localităţii Visoko, relatează Agerpres.
În același timp, autorităţile din Serbia depun eforturi considerabile pentru a proteja cea mai mare hidrocentrală din ţară, ameninţată de viitură. "Dacă centrală se va opri, asta însemna pierderi de aproape 600 de milioane de euro", a declarat Aleksandar Vucic, premierul Serbiei.
Ploile s-au oprit în majoritatea regiunilor afectate, însa meteorologii spun că pericolul va trece la începutul săptâmânii viitoare.