Un șarpe, care a băgat spaima în clienții unui magazin de produse de panificație, din Constanța, a fost preluat de jandarmi și eliberat, apoi, într-o zonă de vegetație de la marginea orașului, reptila nefiind veninoasă.
Speriat de prezența unui șarpe, ajuns, nu se știe cum, într-un magazin de pâine și produse de panificație, situat pe bulevardul 1 Decembrie, din Constanța, vânzătorul a sunat rapid la 112. Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la fața locului încercând să recupereze intrusul. Echipați cu mănuși de protecție, jandarmii au reușit să prindă șarpele și să îl bage într-o pungă.
Ulterior, jandarmii au dus șarpele la marginea orașului, fiind eliberat într-o zonă cu vegetație. De la începutul anului, jandarmii constănțeni au fost solicitați de zece ori pentru a interveni în vederea îndepărtării unor șerpi ajunși accidental în zone locuite. În astfel de situații, oamenii sunt sfătuiți să nu se apropie de reptile și să sune imediat la numărul pentru apelul de urgență 112.
„Este vorba de șarpele de apă sau de pământ. Lumea se sperie, deși nu fac rău. Sun zăriți pe lângă apă, dar apar chiar și pe lângă blocuri, prin iarbă, sau în subsoluri, de prin canalizări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Constanța, Răzvan Puiu Ivan. El susține că asemenea cazuri de șerpi au fost semnalate în mai multe cartiere ale orașului.
„Am avut și doi șerpi într-o zi. Sub mașini sau în motoare. Îi ducem pe malul portului, prin iarbă și le dăm drumul. Sau la marginea orașului, în zone de vegetație. Sunt specii protejate, trebuie ocrotite. Nu sunt veninoși. Chiar dacă se numesc Balaurul dobrogean sau Șarpele rău. Doar viperele sunt veninoase, și cu ele au de furcă jandarmii din Caraș Severin. Prin Munții Banatului, Herculane etc”, a adăugat Răzvan Puiu Ivan.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, a declarat pentru EVZ că este vorba de un șarpe de apă, din specia Natrix tesselata, neveninos. „Este o specie care trăiește foarte mult prin Dobrogea, se simte foarte bine în zonele noastre lacustre. Mănâncă broaște, mormoloci, chiar și broaște mai mari, peștișori, chiar și șoareci, în cazul de față” precizează Adrian Bîlbă.
Șarpele de apă trăiește în apropierea râurilor și apelor stătătoare permanente cu populații importante de pești și maluri care să ii permită hibernarea și depunerea pontei, potrivit sor.ro.
Specie neveninoasă de 60-100 cm, cu corp zvelt și cap alungit, iar culoarea spatelui în diferite nuanțe de verde-maroniu. Dacă se simte amenințat, poate elimina un lichid cu miros neplăcut.
Se găsește în majoritatea regiunilor țării, de la șes până la 800 de metri altidudine. Populația din țara noastră numără câteva sute de mii de indivizi. Perioada de hibernare durează din luna octombrie până în aprilie.
(Foto Pixabay.com si IJJ Constanța)