Întrebări INCENDIARE de la Călin Popescu Tăriceanu pentru Dacian Cioloș

Întrebări INCENDIARE de la Călin Popescu Tăriceanu pentru Dacian Cioloș

Călin Popescu-Tăriceanu, în calitate de senator, îi cere premierului Dacian Cioloș să-i răspundă la câteva întrebări legate de interceptări.

1.   Care este numărul cetăţenilor români cărora le-au fost interceptate şi înregistrate comunicaţiile efectuate prin telefon sau prin intermediul calculatoarelor personale în 2014, 2015 şi în 2016 ?   2.   Câte interceptări şi înregistrări s-au făcut, pe baza unor mandate pentru siguranţă naţională, în anii 2014, 2015 şi 2016, emise pe numele cetăţenilor români ?   Care este costul mediu lunar în anii 2014, 2015 şi 2016 pentru interceptarea telefoanelor şi a calculatoarelor personale ? Care este costul lunar, în anii 2014, 2015 şi 2016, pentru realizarea de stenograme ca urmare a transcrierii interceptărilor ? Ce măsuri au fost luate de Ministerul Justiţiei pentru a preveni scurgerea premeditată de informaţii confidenţiale în spaţiul public, din partea procurorilor, privind dosare aflate în faza de instrumentare ?

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a fost interceptat, în 2015, pe mandat de siguranță națională. Vorbea la telefon cu fostul său consilier Tal Silberstein.

"Am fost astăzi la Înalta Curte, am stat și am așteptat îndelung pe culoare, s-a dat un nou termen pentru că în dosar sunt probleme legate de modul în care au întocmit dosarul procurorii. E vorba de, haideți să spunem, legalitatea și regularitatea probelor, nu pot să intru în mai multe detalii, interceptările", a spus Tăriceanu pe B1 TV. 

El a adăugat că a fost interceptat de SRI pe mandat de siguranță națională în timp ce vorbea la telefon cu fostul său consilier. 

"Vorbeam cu Silberstein la telefon, el nu era nimic, nu era suspectat de nimic. În 2015 se întâmpla asta. Una din acuzații este că am mințit când am fost întrebat de natura relației cu Silberstein. M-au întrebat care era natura relației, 'vă vedeați des, discutați des'? Eu am spus — sporadic. Zice 'păi cum sporadic, că uitați avem înregistrări și se dovedește că două luni la rând ați vorbit o dată într-o lună, o dată într-o lună'. Și ce-am a vorbit? Salut, venise la București, el a fost consilierul meu în perioada când eram prim ministru, și discuția e în felul următor: 'Bună ziua! Bună ziua! Ce faci? Sunt la București. A, ce bine!' Mă întreabă 'ce faceți, aveți timp să bem o cafea'? Da, îi spun eu, cu plăcere, luni ne vedem la o cafea. Luni vorbim din nou și eu îi spun 'îmi pare rău nu mai putem să ne întâlnim că sunt ocupat, mai vorbim peste o lună'. Și spune 'nu erau sporadice, asta înseamnă că era o legătură care era întreținută consistent'", a mai menționat șeful Senatului.