Intre "socialistul" Platini si "capitalistul" Johansson

Vineri, 26 ianuarie, fotbalul european s-ar putea schimba profund.

La Dusseldorf vor avea loc alegerile pentru presedintia UEFA. Pe post se bat Lennart Johansson (77 de ani), conducatorul UEFA din 1990, si Michel Platini (51 de ani), prietenul federatiilor "sarace" din Europa de Est. Printre candidatii la un loc in Comitetul Executiv se numara si Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal.

Cei doi candidati care se vor infrunta la Congresul UEFA sustin cauze si viziuni total diferite in fotbal. Elvetianul Sepp Blatter, conducatorul FIFA, joaca rolul neoficial de "arbitru".

Blatter a dat semnale clare de sustinere pentru Platini, iar Johansson l-a mustruluit vineri pe vechiul sau rival (in fata caruia a pierdut sefia FIFA, in 1998). "Nu e treaba mea sa-l critic pe Sepp, dar in ultimul timp a facut declaratii pe care le-ar fi putut evita", a spus venerabilul suedez.

Congresul de la Malta

Platini are in spate o cariera fabuloasa de fotbalist. Totusi, la primul trial la care a participat, la piticii echipei Metz, micutul Michel a fost respins pentru ca suferea de insuficienta cardiaca si redusa capacitate respiratorie. In plus, viitorul star de la Juventus avea si o tendinta spre ingrasare, fiindca se dadea in vant dupa pastele fainoase.

Platini a trecut peste problemele din copilarie si a iesit campion european in 1984, cu nationala Frantei, si a primit de trei ori consecutiv, intre 1983 si 1985, "Balonul de Aur".

In administratia UEFA si FIFA are insa putina experienta. El este membru al Comitetelor Executive ale celor doua foruri din 2002. De altfel, "Tata Lennart" chiar a profitat de acest punct vulnerabil al lui Platini: "Va fi un bun conducator, dar mai tarziu".

Scandinavul  n-a jucat fotbal de top. S-a remarcat insa ca birocrat (a fost presedintele Federatiei Sudeze de Fotbal, intre 1984 si 1991). Johansson a fost ales sef la UEFA intr-un congres tinut la Malta, in 1990. El i-a succedat francezului Jacques Georges.

Bani pentru "saraci"

Michel Platini isi bazeaza candidatura pe o platforma-program care favorizeaza tarile din Est, iar Mircea Sandu se va aseza in "barca" francezului. "Daca banii din Liga Campionilor ar fi distribuiti si catre grupari din Polonia, Romania sau Bulgaria, atunci nivelul competitiei ar creste. Aceste cluburi ar putea sa-si permita sa cumpere jucatori mai buni, sa isi modernizeze stadioanele si sa ridice nivelul competitiilor interne", a fost ideea "socialista" cu care fostul mare fotbalist i-a momit pe estici.

Daca ar fi dupa Michel Platini, in viitor, nu ar mai exista federatii cu mai mult de trei reprezentante in Liga Campionilor. Locurile eliberate s-ar directiona astfel catre reprezentantele tarilor care acum sunt obligate sa dispute tururi preliminare pentru accesul in grupe.

In schimb, Johansson este intruchiparea clasica a unui lider conservator. Suedezul este apropiat de federatiile bogate ale Europei. El s-a baricadat in spatele unui grup de fideli, bine ancorati in structurile forului continental.

Johansson se bazeaza, mai ales, pe suedezul Lars-Christer Olsson, secretarul general de la UEFA, si pe germanul Volker Roth, presedintele Comisiei de Arbitri.

Vot

"Nasul" decide si viitorul fotbalului romanesc

Mircea Sandu nu s-a declarat deschis partizanul lui Michel Platini, insa pe 4 decembrie 2006, la Bucuresti, si-au dat intalnire cu sefii federatiilor din Est. Atunci s-a luat in discutie si o strategie comuna pentru alegeri, iar interesul logic al rasaritenilor este ca Platini sa fie ales presedinte.

Daca esticii nu se vor dezbina, succesul francezului e ca si asigurat, deoarece acestia detin superioritatea numerica in cadrul UEFA: 28 de membri fata de cei doar 24 de votanti din Vest.

De votul "Nasului" depinde si viitorul fotbalului romanesc. Daca Sandu nu va vota cu invingatorul, ar putea urma o noua prigoana impotriva echipelor romanesti, asa cum a fost intre 1998 si 2004. In ‘98, Sandu l-a sustinut pe Blatter la sefia FIFA, desi ii promisese votul lui Johansson.

Batuti de Bristol

REZULTAT. Selectionata Bucurestiului a pierdut, scor 19-33 (6-19), meciul disputat, vineri, in deplasare, impotriva formatiei engleze Bristol. Romanii au marcat un eseu (Nicolae), o transformare (Dumbrava) si patru lovituri de pedeapsa (Vlaicu - 3, Dumbrava), Bristol a inscris cinci eseuri si patru transformari. Selectionata Bucurestiului a terminat pe locul trei in Grupa A in Challenge Cup la rugby. (Andrei Craciun) 

Gyenes, din record in record

PERFORMANTA. Pilotul roman Emanuel Gyenes a ocupat, ieri, pozitia a 22-a la categoria moto in cea de-a 14-a etapa a Raliului Dakar, care s-a desfasurat intre Tambacounda si Dakar, pe distanta de 576 de kilometri.

Gyenes, cronometrat cu timpul de tre ore si sase secunde, a stabilit, astfel, un nou record. Performanta sa reprezinta cea mai buna clasare a unui roman in istoria de trei ani a partici-parii la Raliul Dakar.

Cu o etapa inainte de incheierea competitiei, in clasamentul general conduce francezul Cyril Despres.  Editia a 29-a a Raliului Dakar se va incheia astazi, cand este programata proba speciala de pe malul lacului Rose. (Andrei Craciun)