Intrarea în politică l-a costat pe Mitt Romney un miliard de dolari. În România e exact invers

Cariera politică pe care a ales să o urmeze actualul candidat republican la Casa Albă, Mitt Romney, l-a costat pe acesta ocazia de a ajunge la o avere de aproape 1,5 miliarde de dolari în anii 2000, cea mai bună perioadă din istoria firmelor de investiţii de pe Wall Street, potrivit unui articol al Bloomberg.

Romney a renunţat la cariera din private equity în anul 2002, când a organizat Jocurile Olimpice de iarnă de la Salt Lake City, devenind apoi guvernator al statului Massachusetts, în 2003. Ulterior, în 2008 a fost învins de John McCain în competiţia internă din Partidul Republican pentru candidatura la preşedinţia ţării, iar acum este contracandidatul actualului preşedinte Barack Obama pentru funcţia supremă în statul american.

Atunci când a plecat din domeniu, era directorul general al unei companii de investiţii, Bain Capital, pe care o co-fondase în 1984. În prezent, compania valorează circa 11 miliarde de dolari şi are în administrare 65 de miliarde de dolari ai clienţilor (în principal fonduri de pensii, alte fonduri de investiţii şi familii bogate). Chiar şi aşa, tot are o avere impresionantă O participaţie de 12-13% din companie, similară cu a celorlalţi manageri din industrie, ar fi însemnat o avere de 1,32 miliarde de dolari, fără a mai pune la socoteală salariul şi bonusurile câştigate între timp sau profitul din alte investiţii. Anii 2000 au marcat pe de o parte o relaxare fără precedent a accesului la credite în SUA, şi pe de altă parte listarea la bursă a celor mai multe firme mari de investiţii, lucru care le-a adus fondatorilor acestora sute de milioane sau chiar miliarde de dolari.

Chiar şi fără să fi prins "epoca de aur" a Wall Street, Romney are o avere foarte mare, făcută în mare parte atunci când activa în acest domeniu. Potrivit ultimelor estimări, ar fi vorba de 254 de milioane de dolari, din care 31 de milioane sunt în active lichide precum depozite bancare şi conturi curente.