Atunci când consumăm un aliment la care avem intoleranță alimentară, corpul nostru înregistrează o reacție de respingere la proteinele conținute de respectivul aliment și nu îl digeră corespunzător.
Practic, simptomele intoleranței alimentare, cum ar fi durerile de cap, oboseala cronică sau apatia, sunt rezultatul luptei pe care corpul nostru o duce cu alimentele care îi creează o stare de disconfort.
Efectul negativ al alimentelor asupra corpului conduc, la o stare generală de rău dar și la apariția unor alergii și boli.
Intoleranța alimentară se manifestă, de regulă, prin apariția unui disconfort abdominal, care încetează o dată cu eliminarea din alimentație a factorului determinant. Intoleranța alimentară poate fi depistată cu ajutorul unui test specific.
York Test-ul - test de intoleranță alimentară este recunoscut și folosit de peste 25 ani. Se estimează că peste un miliard de oameni din lumea întreagă suferă la ora actuală de intoleranță alimentară și că până în anul 2015 numărul acestora va crește la 2,5 miliarde. Cu ajutorul acestui test se poate verifica intoleranța pentru un număr de 113 alimente.
Multe persoane consideră că au alergii alimentare când, de fapt, acestea manifestă intoleranță față de unul sau mai multe alimente. Există o serie de alimente care determină apariția intoleranței alimentare. De exemplu, grâul și alte produse care conțin gluten pot provoca intoleranță alimentară; laptele de vacă, precum și derivate realizate din acesta (iaurt, smantana, kefir, cașcaval sau alte brânzeturi) sau produsele din porumb sunt și ele pe lista posibilelor alimente ce pot provoca intoleranță alimentară.
Sfat: Dacă suferiți de intoleranță alimentară, pe lângă realizarea unui consult de specialitate și efectuarea testului, este indicat să citiți cu mare atenție etichetele alimentelor pe care le achiziționați.
sursa: