Intoleranţa alimentară la români: cele mai "rele" produse

Când organismul respinge anumite alimente, apar dureri de stomac, balonare şi oboseală. Fiecare ţară are propriile alimente "păcătoase": la noi, glutenul şi laptele de vacă sunt în top.

Intoleranţa alimentară presupune o reacţie de respingere a unor alimente. Se diferenţiază de alergie, caz în care organismul răspunde în maximum zece minute de la ingerarea alimentului, prin urticarie, inflamarea feţei şi chiar şoc anafilactic. Fiindcă semnele intoleranţei apar şi după două zile şi sunt vagi (oboseală, balonare, dureri de stomac), boala e greu de diagnosticat.

Aflaţi mai jos care sunt alimentele care pun, în general, românilor probleme şi ce investigaţii sunt recomandate. Din ce în ce mai multe alimente produc probleme De cele mai multe ori, intoleranţa se moşteneşte genetic, dar şi consumul excesiv al anumitor alimente favorizează apariţia ei. "Diversitatea alimentelor rafinate a dus la exacerbarea simptomelor şi a numărului produselor la care dezvoltăm intoleranţă", explică nutriţio nistul Ştefan Ionuţ. Organismul va reacţiona la alimentul la care prezintă intoleranţă, indiferent de modul în care îl preparaţi şi de cantitate. Spre deosebire de alergii, unde reacţia este la fel de virulentă, indiferent de cantitate, în cazul intoleranţei, simptomele scad în intensitate direct proporţional cu cantitatea. "Simptomatologia va fi dictată şi de repetabilitatea consumării alimentului. Pe baza rezultatelor testelor, se stabileşte gradul de intoleranţă (care poate fi de la scăzut la ridicat, de obicei, pe 4 grade). Individul va fi consiliat dacă trebuie să excludă alimentul o perioadă de timp (de la 3 la 12 luni) şi apoi reintrodus treptat sau nu", precizează medicul. Testele au arătat că românii se confruntă frecvent cu intoleranţă la gluten, lapte de vacă, drojdie, albuş de ou şi porumb. "De obicei, triada gluten, lapte de vacă, drojdie este întâlnită la acelaşi pacient. Fiecare ţară are caracteristicile ei, în funcţie de alimentele consumate în cantităţi mari acolo", mai spune nutriţionistul Ştefan. De la dureri de stomac şi balonare, la acnee şi reumatism Simptomele sunt vagi şi pot fi puse uşor pe seama altor afecţiuni. "Mulţi pacienţi pot suferi de dureri de stomac, balonare, colon iritabil, constipaţie, imposibilitatea de a slăbi sau de a lua în greutate, oboseală , migrene, insomnii, acnee, afecţiuni reumatice, fără să ştie cu adevărat motivul", adaugă specialistul. De regulă, este bine să vă faceţi un test de intoleranţă dacă simptomele "nu ies" la analize sau la investigaţiile uzuale, precum ecografia abdominală, examenul cu bariu sau endoscopia digestivă.

Problemele apar chiar şi la bebeluşi, când începeţi să le diversificaţi hrana (la vârsta de 4-5 luni) şi se manifestă prin erupţii cutanate, dureri de stomac şi modificări de tranzit (diaree, constipaţie). TESTE Nedepistată la timp, distruge stomacul şi tenul Dacă vă confruntaţi cu aceste reacţii, primul pas este să faceţi testul de intoleranţă, după care, să consultaţi un nutriţionist. Specialistul vă recomandă cât timp trebuie să excludeţi alimentul respectiv din dietă şi dacă poate fi reintrodus treptat sau nu.

Continuând să mâncaţi fără rezerve acel aliment, creşte riscul de apariţie a afecţiunilor gastrointestinale, cu repercusiuni asupra întregului organism. "Favorizează bronşita astmatică, insomnia, depresia, anxietatea, boala Crohn, rectocolita, poliartrita reumatoidă, psoriazis şi acnee", precizează nutriţionistul.

Medicii vă recomandă testele cu sensibilitate şi specificitate crescută. "De exemplu, testul britanic ce depistează intoleranţa alimentară a 113 alimente se practică de peste 25 de ani, iar laboratorul este situat în cadrul Institutului Britanic de Cercetare, având o experienţă vastă în domeniu. Se poate face de la vârsta de 2 ani şi este minim invaziv. Este nevoie doar de o picătură de sânge din deget, ca la glicemie", precizează medicul Ionuţ Ştefan. Citiţi şi:

  • Ce mănânci ca să dai burta jos
  • Top 10 alimente care îngraşă
  • Ce şi cât să mâncaţi ca să nu vă lipsească nutrienţii de bază
  • Alimentele care te pot aduce în şoc anafilactic. Plus: cine riscă să fie afectat