Cristian Preda, europarlamentar PDL, a acordat un interviu în exclusivitate "Evenimentului zilei" despre cum ar trebui să colaboreze fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, cu PDL. El avertizează că voturile dreptei ar putea fi fărâmiţate, dacă MRU va lansa un partid nou, în condiţiile unui sistem de vot uninominal într-un tur.
Evenimentul zilei: Şi-a revenit PDL după şocul adoptării moţiunii de cenzură? Cristian Preda: Nu a fost un moment uşor, dar am început să ne învăţăm cu Opoziţia. Vom vedea dacă ne-am revenit cu adevărat după alegerile locale, acesta este un test important.
Spuneaţi că unii lideri ai PDL au făcut rău partidului şi ar trebui să facă un pas înapoi. La cine v-aţi referit? Cred că la alegerile locale vom avea lista precisă. Urnele ne vor expune în mod explicit lista neagră a celor care ar trebui să facă un pas înapoi. Mai e mult până atunci, aşa că prefer să vedem rezultatele pentru a putea comenta lista. V-aţi normalizat relaţia cu PDL-ul, cu adversarii din PDL Bucureşti, cu dl. Prigoană care a forţat excluderea dvs. din partid? Trebuie spus că mâine (astăzi- n.red.) voi merge la BPN, am fost invitat, şi voi avea ocazia să-i văd pe colegii mei după acel episod nefericit, care s-a produs în absenţa mea. Altfel, am susţinut două candidaturi în care cred, importante pentru Bucureşti, una este a lui Toader Paleologu, un om cuceritor prin cinstea lui şi prin curajul de a se confrunta cu un primar care este puternic în fieful lui, cu Chiliman. Pe de altă parte, am susţinut şi voi continua să fac asta, candidatura Sulfinei Barbu, din organizaţia de care ţin eu la sectorul 4. O susţin printre altele şi pentru că este singura candidată din Bucureşti şi cred că avem nevoie de un vot care să se îndrepte către femei serioase şi competente. Cum vă veţi implica concret în campania partidului? Sunt câteva acţiuni proiectate, întâlniri cu cetăţenii. Eu sunt puţin limitat din punctul de vedere al prezenţei în Bucureşti de faptul că sunt la Parlamentul European şi nu fac ceea ce fac unii din deputaţii cunoscuţi în politica românească, şi anume să chiulească. Când o să fiu în Bucureşti, o să fiu alături de ei.
Cum au văzut cei din PPE pierderea guvernării de către PDL? Ca un lucru neplăcut. Repet, el va rămâne marcat în acest calendar al săptămânii care a trecut, marcate de victoria lui Hollande în Franţa, de situaţia din Grecia, ăsta este contextul în care suntem plasaţi, şi cred că e că e bine că PDL ia în seamă acest context european şi ăsta este unul dintre motivele pentru care merg acolo. Voi fi alături şi de colega mea care m-a susţinut tot timpul în relaţia cu PDL, Monica Macovei.
"Căderea guvernului a surprins şi USL"
După moţiunea de cenzură, relaţia dintre PDL şi MRU s-a stricat? E greu de spus. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele luni cu Mihai Răzvan Ungureanu. Cred că este o persoană de care politica românească are nevoie şi ar fi prost ca în următoarele săptămâni, luni, să nu se găsească un mod de coooperare şi de inserţie al lui MRU în politica românească.
Doi: căderea guvernului a surprins pe toată lumea şi pe MRU, şi PDL-ul, cred că şi adversarii au fost surpinşi de la un punct încolo. Impresia mea este că aveau în vedere mai degrabă exercitatea unei presiuni asupra Guvernului şi asupra lui Traian Băsescu înainte de alegerile locale, urmând ca în iunie să reia procedura. Dacă vă uitaţi în arhiva recentă veţi vedea că înainte de depunerea moţiunii de cenzură, USL a vorbit despre o a doua moţiune, care ar fi urmat să fie depusă în iunie. Le-a ieşit mai devreme şi, în sensul acesta, spun că poate şi unii dintre ei au fost surprinşi.
Sunt unii lideri PDL care susţin că moţiunea de cenzură a trecut şi din cauza domnului Ungureanu.
L-au dublat cu presiuni individuale asupra persoanelor care făceau parte din fosta majoritate. Dacă vă amintiţi, cu zece zile înainte de moţiune, Dan Voiculescu a spus: «e timpul să ne întoarcem, avem numărul». Uitaţi-vă la această declaraţie, lumea nu a luat-o în seamă pentru că Voiculescu este considerat foarte marginal, puternic, dar marginal- acesta este portretul.
Acum , trebuie să învăţăm din asta, să învăţăm că solidaritatea grupului este importantă. Trebuie să ne asumăm pe de altă parte, poate mai multă fineţe atunci când avem de-a face cu astfel de gesturi stranii, cum a fost acest boicot. Asta pentru că am şi văzut în ultimele zile, de la Alina Mungiu la Ion Iliescu, un soi de entuziasm pedagogic legat de Ponta. Ni se spune că Ponta a crescut extraordinar. Să nu uităm că Ponta a venit la putere în urma unui boicot parlamentar. Asta, într-o cultură democratică, este departe de a fi o lecţie bună. Credeţi că guvernarea Ponta nu este legitimă? Este legitimă, în măsura în care este bazată pe regulile Constituţiei, pe obţinerea unei majorităţi, dar instrumentele folosite au fost boicotul parlamentar şi presiunile asupra parlamentarilor. E după părerea mea la limită ceea ce s-a întâmplat din perspectiva culturii democratice, e o combinaţie de refuz de a face parte din corpul legislativ şi de presiuni asupra aleşilor altor partide. N-aş vrea ca, urmare a acestui episod, să fi fost legitimat boicotul parlamentar. Cred că este un lucru nefiresc.
De ce credeţi că sunt atâtea scandaluri în jurul noului Guvern? Nu este exclus ca ei să fi fost luaţi prin surpindere. Cred că, aşa cum ziceam mai devreme, ar fi vrut ca moţiunea de cenzură să fie o povară aruncată în spatele PDL-ului, se gândeau ca după alegerile locale, cu un rezultat bun, să forţeze mâna unor aleşi. Au forţat mâna unor aleşi fără rezultatele de la locale. Doi, e o dramatică lipsă de resurse umane. Aceste partide nu s-au înnoit în ultimii ani. Deşi au fost în Opoziţie, din 2009 încoace, aceste partide nu au adus figuri noi, la ei recirculă de fapt figurile vechi. În acest moment cu un mic timp de aşteptare, pentru că unii dintre aristocraţii roşii şi galben- albaştrii au preferat să rămână, până în toamnă, pe banca de rezerve, pentru a lua atunci frâiele ministerelor.
"Nimeni nu poate să aibă dubii în cazul Mang dacă este normal dezvoltat intelectual"
Din experienţa dvs. universitară în cazul domnului Mang este vorba de plagiat? Discuţia despre plagiat a fost pusă într-un format care induce ideea că este vorba despre ceva extrem de complicat, care depăşeşte limitele înţelegerii comune. De ceva care ar reclama o competenţă specială. Chiar Mang a spus că Boc nu se poate pronunţa pentru că este profesor de drept. De fapt, chestiunea plagiatului este o extrem de simplă şi este accesibilă şi unui copil de zece ani. Plagiatul reclamă o judecată, dacă vreţi, asupra similarităţii între două pasaje. Sunt jocuri pentru copii care-i pun să identifice asemănările şi deosebirile dintre două imagini. Să înţeleg că nu aveţi dubii în privinţa plagiatului domnului Mang? Nimeni nu poate să aibă dubii, dacă este normal dezvoltat intelectual. De altfel, eu cred că Victor Ponta, în momentul în care a spus că cere academicienilor să se pronunţe, a cerut un răgaz pentru a căuta un înlocuitor. Eu nu mă aştept ca, după ce a fost trimis la plimbare cineva care şi-a mutilat CV-ul cu inexactităţi, să fie menţinut cineva care ne spune că operele plagiate nu-i aparţin. Domnul Mang a susţinut că altcineva a copiat şi i-ar fi atribuit operele în baza căruia şi-a construit lucrarea ştiinţifică. Eu cred că asta ne arată lipsa de resurse umane. Unu: ei nu au în acest moment un minisitru al Educaţiei, care să se prezinte decent. Doi: vor să ne păcălească. Ne vorbesc despre cinste şi vor să o ilustreze cu oameni care sunt profund necinstiţi. Nu ştiu ce va produce asta în public. Există şi un soi de oboseală în public şi un soi de ură faţă de cei care au guvernat până acum. Ecuaţia politică este extrem de complicată. "Când a cerut academicienilor să se pronunţe, Victor Ponta a cerut răgaz pentru a căuta un înlocuitor.“ CRISTIAN PREDA, europarlamentar PDL