Interviurile "2+1": Cele mai bune momente

CRISTI PUIU: "Oamenii, cei mai mulţi, se vor cretiniza. E suficient să deschizi televizorul".

Discuţiile despre soarta PDL au dominat emisiunile "2+1" din această săptămână, unde au fost invitaţi Teodor Baconschi, ministru de externe, dar şi proaspăt membru al PDL, şi europarlamentarul Monica Macovei.

Ritmul a fost rupt, miercuri, de către regizorul Cristi Puiu, care a condamnat condamnarea comunismului - în forma la care a recurs preşedintele Băsescu. "A fost bun, a fost rău comunismul? Dar nu era evident pentru toată lumea?", s-a întrebat Puiu. Din păcate, nu. Un sondaj CSOP arată că oamenii au o amintire bună despre Ceauşescu şi nu cred că regimul comunist a fost "criminal". Dar tocmai asta întăreşte convingerile lui Puiu: "Povestea aia (n.red. - condamnarea comunismului.) a fost inutilă!"

Vă prezentăm, începând din această săptămână, cele mai interesante fragmente din discuţiile de la emisiunea "2+1".

MINISTRUL TEODOR BACONSCHI

"Vasile Blaga este o forţă care nu trebuie neliniştită"

Ioana Lupea: Credeţi că oferta dumneavoastră către PDL a fost vizată de către Vasile Blaga când a ameninţat: dacă oameni fără vechime în partid se aruncă spre funcţii înalte, atunci eu voi candida şi voi câştiga? Teodor Baconschi: Ca să fim absolut transparenţi, am avut o întâlnire cu colegii din PDL, din grupul de la Senat. Şi, la sfârşitul acestei întâlniri, am avut o discuţie foarte cordială şi absolut pe faţă cu Vasile Blaga în tête-à-tête. Toată lumea a văzut simbolismul acestei discuţii de după întâlnirea cu grupul, a luat act că ea are loc. Deci am dat în elita partidului mesajul că există un dialog între mine şi Vasile Blaga. (...) Va trebui să refacem tonusul, speranţa şi încredea de sine a PDL.

Mircea Marian: Cum l-aţi caracteriza pe Vasile Blaga? Vasile Blaga este o forţă liniştită în interiorul partidului, care nu trebuie neliniştit.

MONICA MACOVEI

Ar fi minunat ca în PDL să existe o platformă pe integritate

Mircea Marian: Ştiţi ce nu înţeleg? De ce nu v-aţi strâns cei din PDL care nu aveţi probleme de integritate... Monica Macovei: Există discuţii. Acum nu pot confirma că discut cu filialele din ţară, dar există discuţii. Am discutat cu Preda, cu Voinescu, cu Baconschi, şi am avut o întâlnire cu doamne din organizaţiile de femei pe anticorupţie şi au avut luări de poziţie excepţionale. Ar fi minunat să existe o platformă care să aibă integritatea pe ea.

Ioana Lupea: Pentru PDL nu mai contează problema moralităţii? Pentru unii nu mai contează, nu pot să spun că pentru tot partidul.

I.L.: Ce contează pentru aceşti "unii"? Pot fi câştigate alegerile şi altfel? Nu ştiu la ce se gândesc. Speculez. Îşi pun nişte obiective... să facă asta, să a dopte aia, să iau contractul ăla şi şi le urmăresc cu orice mijloace. Categoric e la fel la toate partidele. Cu contracte cu statul.

REGIZORUL CRISTIAN PUIU

Condamnarea comunismului trebuia să se întâmple în 1990

Ioana Lupea: Ce vă întristează mai tare? Agresivitatea în spaţiul public? Limbajul, manipularea, violenţa? Cristian Puiu: Toate astea. Acum, sigur, pe mine mă deranjează. Pe alţii, nu. Patronii acestor televiziuni vor spune: eu fac audienţă, şi atunci este singurul care mă interesează. Pare că nu înţelegem conceptul de investiţie pe termen lung. Sau efect întârziat. Pentru că atitudinea asta, interesul pentru câştig imediat, duce la consecinţe grave în timp. Oamenii cei mai mulţi se vor cretiniza. E suficient să deschizi televizorul.

E foarte grav ce se întâmplă. Noi nu ne uităm acasă la televizor. Dar, pe de altă parte, există şi un alt pericol: internetul. Astea două sunt cumva ca nişte substanţe inflamabile cu care trebuie să te porţi cu mare grijă.

Mircea Marian: V-a impresionat faptul că Băsescu a condamnat comunismul? Da. Numai că eu aş fi făcut-o, nu vreau să dau sfaturi nimănui, dar de la mine lucrurile s-au văzut puţin distorsionat. Eu aş fi făcut-o în nume propriu. Ce mi se pare că nu funcţionează în toată povestea asta este toată acea cercetare. Adică poate că este nevoie. Hai să vedem, a fost bun, a fost rău comunismul? Dar nu era evident pentru toată lumea? Mie nu îmi vine să cred că vorbim despre chestia asta acum, în 2010. Chestia asta trebuia să se întâmple în 1990, 1991, 1992.