Şeful companiei care a invitat oncologi români în India explică de ce s-a ales această destinaţie.
Cristian Bota, Directorul General al companiei Romastru Trading, vorbeşte despre invitarea medicilor oncologi la congresul din India, despre excursia din Nepal şi despre pretinsa legătură a companiei cu scandalul morfinei. Evz: Este India o ţară renumită pentru congresele medicale sau mai degrabă pentru vacanţele exotice? Cristian Bota: Cred că este o întrebare foarte bună pe care, însă, va trebui să o adresăm Societăţii Americane de Cancer la Sân care a ales Bangalore, India, ca loc de desfăşurare a unuia dintre cele mai mari evenimente ştiinţifice internaţionale în domeniul oncologiei, respectiv cea de-a III-a ediţie a Congresului de Cancer Mamar din Asia. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Societatea Americană de Oncologie Clinică, Şcoala Europeană de Oncologie, Societatea Americană de Chirurgie Mamară, Societatea Americană de Radiologie Terapeutică şi Oncologie, Societatea Internaţională de Senologie şi HealthCare Global Enterprises, iar compania noastră a invitat şi medici români la acest congres la care au luat parte specialişti din toate ţările. Din punctul de vedere al temelor abordate, al lectorilor, dar şi al costurilor şi al perioadei în care s-a desfăşurat, Congresul din Asia a fost cea mai bună opţiune.
Alternativele erau alte două evenimente importante în terapia cancerului la sân care au loc anul acesta – unul organizat în Chicago in iunie şi altul în Sydney în octombrie. De ce aţi ţinut neapărat să invitaţi medicii oncologi la un congres de cancer mamar? Cancerul mamar face din ce în ce mai multe victime în România, deşi este o boală care poate fi vindecată dacă este descoperită şi tratată din timp. Datele statistice publicate de una dintre cele mai importante reviste medicale, British Medical Journal, arată că România ocupă locul I în UE în ceea ce priveşte incidenţa cancerului mamar. În ţara noastră se înregistrează anual aproximativ 6 000 de cazuri noi, iar mortalitatea provocată de cancerul de sân a crescut cu 17% în timp ce în Europa a scăzut cu până la 45% în ultimii 20 de ani. În prezent, cancerul la sân este boala oncologică cu cele mai multe victime în rândul femeilor din România.
Credem ca aceasta realitate poate fi combătută prin informarea medicilor asupra ultimelor noutăţi din domeniu, iar participarea la Congresul din Asia a fost o oportunitate pentru medicii oncologi români de a afla care sunt cele mai noi terapii adjuvante în tratarea cancerului la sân, strategiile optime de screening în ţările în curs de dezvoltare, terapiile endocrine în cancerul mamar şi în cancerul mamar metastatic, precum şi cele mai noi descoperiri în chirurgia oncologică. Nu cumva Romastru beneficiază de pe urma acestor programe de specializare prin faptul că medicii care participa la congrese recomandă apoi pacienţilor medicamente costisitoare? Răspunsul este nu. În primul rând, Romastru Trading produce şi distribuie medicamente generice în aria oncologică, care au aceeaşi calitate şi aceleasi substante active cu cele ale medicamentelor originale, dar sunt mult mai ieftine faţă de acestea din urmă. În al doilea rând, astfel de programe de specializare sunt permise în mod expres şi reglementate prin legislaţie atât la nivel internaţional, cât şi în România, şi sunt desfăşurate de companii farmaceutice din toată lumea. În al treilea rând, un medic primeşte 5-6 invitaţii anual, de la diferite companii, pentru a participa la programe de specializare, deci nu putem vorbi de “loializarea" medicilor faţă de una sau alta dintre aceste companii.
În România, de exemplu, sunt organizate circa 150 de programe în fiecare an, de care beneficiază câteva mii de medici, însă – aşa cum declară chiar unul dintre medicii intervievaţi de Evenimentul Zilei – un medic participă la mai multe astfel de programe care au rolul de a-l pregăti să ia deciziile corecte în recomandările făcute, în niciun caz de a-l influenţa într-o direcţie sau alta. Cred că un medic oncolog care are mai multe stagii de pregătire internaţională şi care îşi optimizează în permanenţă cunoştinţele medicale ar trebui să inspire mai multă încredere decât un medic care a rămas cu pregătirea din timpul rezidenţiatului. COSTURI ACOPERITE
"Am sponsorizat taxele de participare, transportul, cazarea, masa"
Spuneţi că aceste programe sunt bine reglementate. Înţelegem că ele sunt legale, dar sunt şi morale? Cu siguranţă. La nivelul industriei, aceste programe respectă nu numai legislaţia românească şi europeană, dar şi codurile etice care reglementează domeniul.
Totul porneşte de la obligaţia pe care o au medicii de a participa la seminarii şi congrese pentru a acumula un număr de puncte anual ca să fie acreditaţi şi să poată profesa. În unele ţări, costurile participării la congrese internaţionale sunt suportate din bugetele spitalelor la care lucrează medicii, însă în România acest lucru nu este posibil, de aceea majoritatea programelor sunt susţinute din fondurile private ale companiilor. Subliniez “din fondurile companiilor", nu din banii pacienţilor, cum s-a vehiculat în presă. Astfel, susţinerea specializării cadrelor medicale cu preocupări ştiinţifice reprezintă o dovadă de responsabilitate din partea companiilor farmaceutice care investesc o parte din marja proprie de profit în formarea continuă a medicilor. Ce costuri sponsorizează o companie farmaceutică în cazul unui eveniment internaţional? Conform prevederilor legale şi etice, o companie asigură cheltuielile de deplasare, masă, cazare şi taxele de participare la congres. Şi în cazul Congresului de Cancer Mamar din Asia, Romastru Trading a acoperit taxele de participare, costurile de transport, cazare şi masă. Orice alte cheltuieli au fost suportate de către medicii participanţi. Inclusiv excursia din Nepal? O parte dintre medici au preferat să folosească cele două zile până la plecare pentru a vizita această regiune, însă în aceste cazuri costurile de participare au fost suportate integral de medici. POZIȚIE
"Nu avem nicio legătură cu morfina"
Ce părere aveţi, totuşi, despre faptul că medicii merg la specializare în timp ce pacienţii se confruntă cu lipsuri prin spitale? Cred că sunt două lucruri distincte: pe de-o parte, este necesar să avem medici bine pregătiţi, pe de altă parte, medicii au nevoie de aparatură performantă, de medicamente în spitale, dar şi de dotarea spitalelor cu tot ceea ce este necesar, inclusiv laboratoare, consumabile, paturi, etc – toate acestea fiind în responsabilitatea statului.
De asemenea, cred că este important să distingem între felul în care funcţionează sistemul public de sănătate din ţara noastră şi activitatea companiilor farmaceutice din România care nu pot să rezolve problemele unui sistem, dar care – pe lângă faptul că îşi asumă rolul de a credita consumul de medicamente – pot susţine medicii să se specializeze în diferite arii ale medicinei. De altfel, în orice domeniu, dar mai ales în domeniul sănătăţii, pentru ca un sistem să funcţioneze este nevoie de un parteneriat public-privat în care să fie implicate atât autorităţile, cât şi companiile şi ONG-urile, inclusiv grupurile de pacienţi.
O ultimă întrebare: ce legătură are
"Un oncolog cu stagii de pregătire internaţională ar trebui să inspire mai multă încredere decât unul care a rămas cu pregătirea din timpul rezidenţiatului." CRISTIAN BOTA, director general Romastru Trading 6.000 de cazuri noi de cancer mamar se înregistrează în fiecare an în România Citiți și:
- Excursii în Tanzania pentru medicii care prescriu preferenţial medicamente