Nutriționistul Corina Zugravu explică în ce condiții ar trebui preparate floricelele pentru a fi sănătoase și în ce măsură pot fi mai bune decât fructele.
Studii publicate în urmă cu două zile au dat peste cap percepţia despre floricele de porumb, văzute precum o bombă calorică. Cercetători americani susţin că popcornul conţine o cantitatea mare de antioxidanţi, care scad riscul de boli de inimă şi de cancer. Mai mult, floricelele sunt creditate cu o valoare mai mare pentru organism decât fructele sau legumele. Nutriţionistul Corina Zugravu lămureşte în ce condiţii şi în ce măsură sunt adevărate descoperirile recente. Evenimentul zilei: În ce măsură sunt întemeiate afirmaţiile cercetătorilor americani? Corina Zugravu: Floricelele de porumb, pregătite în casă, aşa cum le făcea bunica, sunt foarte sănătoase. Sunt cereale intergale, foarte benefice organismului. Condiţia este să nu fie prăjite în ulei sau unt. Fără microunde Ce beneficii ne aduc exact ? Cerealele integrale conţin multe fibre, care sunt extrem de sănătoase. Mai mult, porumbul conţine o gamă largă de uleiuri care sunt foarte benefice, respectiv Omega 3 şi Omega 6, dar şi vitaminele B şi E, care ajută chiar la înfrumuseţarea pielii. De altfel, popcornul este o alternativă foarte sănătoasă pentru gustări. În loc să stăm la televizor şi să mâncăm cipsuri sau alune extrem de sărate, putem opta pentru popcorn. Aşadar, floricelele sunt bune dacă se prepară cu cap. În magazine se găsesc atât floricele vărsate cât şi ambalate, care pot fi pregătite la microunde. Ce variantă e cea mai bună? Cu siguranţă cele vărsate pe care le puteam prepara sănătos. În popcornul de la microunde sunt puse grăsimi care le cresc enorm valoare calorică şi care sunt nesănătoase pentru inimă. În plus, se pune şi foarte multă sare, care ne afectează organismul. Care sunt aromele nocive? Aromele nu sunt, în particular negative, dar dacă sunt topite în unt nu sunt nici ele sănătoase. Cele mai rele sunt floricelele cu caramel care provoacă şi carii dentare. Iar popcornul care se vinde în cinematografe este otravă. Se foloseşte foarte multă sare şi unt, iar dacă pe lângă floricele mai bem şi o cola este cumplit. Acestă combinaţie poate acoperi toată can titatea de calorii necesară pentru o zi. Se pune mai multă sare pentru a se cumpăra mai multe sucuri, dar nu ne face bine deloc. Putem spune că fructele sau legumele sunt mai puţin sănătoase decât floricelele? Popcornul este sănătos, dar aici vorbim de o altă categorie de alimente. Este totuşi vorba de porumb, în care nu sunt proteine extraordinare. Cerealele integralele au beneficiile lor, la fel şi fructele şi legumele. "La floricelele vândute la cinema se foloseşte foarte multă sare şi unt, iar dacă ş pe lângă floricele mai bem ş şi o cola, este cumplit." CORINA ZUGRAVU, expert în alimentaţie CV Corina Zugravu Nutriţionist
- Lector la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
- Medic primar specialist în igienă alimentară şi nutriţie la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
- Are 47 de ani.
DOVEDIT ŞTIINŢIFIC Boabele de porumb "explodate", cel puţin la fel de sănătoase ca legumele şi fructele Cine nu adoră să mănânce floricele de porumb şi să urmărească programul preferat la televizor. Plăcerea de a mânca floricele este dublată şi de efectele pozitive pe care le au acestea asupra stării de sănătate. Dacă sunt preparate cum trebuie, floricelele de porumb au un nivel scăzut de calorii, sunt bune pentru inimă şi circulaţia sângelui şi conţin o grămadă de nutrienţi necesari corpului. Cel puţin aşa arată un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Scranton din Pennsylvania, care a scos la iveală faptul că floricelele de porumb conţin o cantitate mare de substanţe antioxidante numite polifenoli, într-o mai mare măsură decât conţin fructele sau legumele. Polifenolul se pare că ar reduce apariţia bolilor de inimă şi anumite tipuri de cancer. Totodată, fiind vorba despre cereale, floricelele conţin multe fibre. O mulţime de calităţi pentru banalele “boabe de porumb explodate". Cu toate astea, popcornul nu poate fi un înlocuitor al produselor care conţin substanţe nutritive şi antioxidanţi ce nu se găsesc în cereale, însă caloriile puţine pot reprezenta un alt avantaj în faţa altor tipuri de cereale. Foarte important rămâne modul în care sunt făcute floricelele, ele nu trebuie să fie "scufundate" în ulei sau unt sau să aibă multă sare. Asta ar diminua mult din avantajele pe care le au, mai susţin autorii studiului amintit.