Blocurile comuniste cu multe apartamente şi reţelele de cartier au ajutat România să urce în topul ţărilor care folosesc tot mai mult internetul prin fibră optică, spun specialiştii europeni.
Blocurile construite în comunism şi-au găsit o mare utilitate din punct de vedere al internetului, spun specialiştii europeni, care au făcut un top al ratei de penetrare a acestuia prin fibra optică. "Dezvoltarea conexiunilor FTTH (Fiber To The Home - fibră optică în casă) în România este direct influenţată de modul în care sunt organizate locuinţele, în general în blocuri înalte, cu multe apartamente", ne-a declarat Chris Holden, preşedintele consiliului FTTH Europe.
Acest lucru face şi ca majoritatea conexiunilor să fie de tip FTTB (Fiber to the Building - fibră optică în clădire). "Odată ce fibra optică ajunge într-o clădire, este apoi destul de uşor de distribuit prin intermediul unei arhitecturi LAN. Această trăsătură nu este o caracteristică doar pentru România, fiind valabilă şi pentru alte ţări din estul Europei", a mai afirmat acesta.
Suntem în topul celor mai "bune" ţări România se află în topul primelor 20 de ţări din lume care folosesc fibră optică, cu peste 120.000 de conexiuni, majoritatea în Bucureşti. La ora actuală, în România sunt 7,6 milioane de conexiuni la internet, reprezentând o rată de penetrare de 42%, conform unui studiu realizat de experţii de la Cisco România. Rata de penetrare la internet în Bulgaria este 20%, în Ungaria este 46%, iar în Grecia - 59%. Dacă la nivel mondial suntem pe locul 20, la nivel european ajungem pe poziţia 13.
"Cu siguranţă numărul de conexiuni de acest tip va creşte pe viitor, însă este destul de greu de evaluat care va fi nivelul acestei creşteri. Credem că în acest moment este important modul în care această soluţie tehnologică va penetra şi celelalte oraşe, având în vedere că, la ora actuală, majoritatea celor care folosesc o conexiune de fibră optică sunt localizaţi în Bucureşti", a spus Chris Holden.
Potrivit unui studiu realizat de Cisco România, primele ţări care deja se pot lăuda cu faptul că internetul este ceva normal în gospodării sunt Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia. Tot aceste ţări sunt pe primele locuri şi la capitolul fibră optică în case. Coreea de Sud are o rată de penetrare de aproape 55%, în timp ce Japonia şi Hong Kong se situează la circa 35%.
Sunt necesare proiecte ample de investiţii
Dacă în Australia, pentru implementarea unui sistem de fibră optică se fac investiţii de circa 30 de miliarde de euro, în Marea Britanie acestea ajung la 2,4 miliarde de euro. În România, mai precis în Bucureşti, autorităţile şi anumite firme încă se mai cramponează în amănunte pentru a pune pe picioare proiectul Net City. "Nu ştiu prea multe despre acesta, dar ştiu sigur că se mişcă foarte greu, mai greu decât ar trebui", a mai declarat oficialul consiliului FTTH Europe.
Potrivit lui Holden, dezvoltarea României pe această ramură va depinde foarte mult de investiţiile care vor fi făcute în infrastructura de fibră optică în anii următori. Deja în ţările din vestul Europei se preconizează că rata de penetrare a reţelelor FTTH va creşte în urma câtorva proiecte ample de investiţii.
În România, viteza medie de download este 13,8 Mbps, de aproape trei ori peste nivelul de acum doi ani, în timp ce viteza de upload este 5 Mbps, de trei ori peste nivelul de acum doi ani.