Jurnaliștii britanici de la BBC au dezvăluit recent că mai-marii de la Facebook pregătesc un megaproiect care poate transforma radical Internetul. În prim-plan apare „metaverse”, un proiect pentru care Facebook angajează 10.000 de oameni.
La prima vedere, conceptul „metaverse” poate părea o versiune îmbunătățită a realității virtuale (VR). Totuși, mulți specialiști cred că acesta ar putea fi, de fapt, viitorul Internetului.
Față de metaverse, realitatea virtuală ar putea fi comparabilă cu primele telefoane mobile din anii 1980. Practic, acest concept simplictă totul.
Astfel, în loc să folosim un computer sau un smartphone, cu metaverse vom putea folosi o cască. Atât de simplu putem intra într-o lume virtuală care conectează tot felul de medii digitale.
Această lume virtuală ar putea fi utilizată practic pentru orice, nu doar pentru jocuri, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, în prezent. Internauții cred că vom avea un avatar 3D când vom folosi metaverse.
Drumul de la o idee genială la realitate
Deocamdată, el este încă doar la stadiul de idee, iar în acest moment nu există o definiție unică a acestui concept. Ce-i drept, există zvonuri despre lumile digitale și realitatea augmentată care apar cel puțin o dată la câțiva ani.
Investitorii bogați și marile firme s-au lansat într-o cursă pentru dezvoltarea pentru conceptul care poate fi viitorul Internetului.
Care este rolul Facebook
Cei mai buni programatori folosiți de Facebook au făcut din construirea metaversului o proritate. Compania a investit în realitatea virtuală prin căștile sale Oculus.
Acestea sunt mai ieftine decât cele ale companiilor rivale, chiar dacă asta înseamnă pierderi, potrivit unor analiști. Facebook susține că metaversul „nu va fi construit peste noapte de o singură companie”. Mai sunt și alte companii interesate de acest proiect epocal.
Așa a fost livrată o promisiune: există deschidere pentru a colabora cu alți dezvoltatori ai conceptului. Pentru a ajuta la „construirea responsabilă a metaversului”, recent au fost investite 50 de milioane de dolari pentru finanțarea unor grupurilor non-profit. Chiar și în cele mai optimiste scenarii va mai fi nevoie de încă 10, 15 ani pentru dezvoltarea metaversului.