Tribunalul Alba a emis azi-noapte mandatele de arestare pentru 16 din cele 17 persoane reţinute în cursul zilei de ieri, în Sibiu, în urma unei ample acţiuni care a inclus şi 25 de razii. Potrivit anchetatorilor, persoanele arestate fac parte dintr-o grupare infracţională despre care se bănuieşte că este formată din 40 - 50 de persoane şi care a încercat să îşi impună supremaţia în lumea interlopă din judeţul Sibiu, prin violenţă extremă şi şantaj.
Cele 17 persoane care au fost prezentate Tribunalului Alba pentru emiterea mandatelor de arestare preventivă au fost reţinute în urma unei ample acţiuni organizate de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, în colaborare cu poliţişti de la IPJ Sibiu şi cu trupele de intevenţie rapidă din judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu şi Braşov, sub coordonarea procurorilor DIICOT de la Serviciul Teritorial Alba Iulia.
Membri ai reţelei „Tâmplaru” Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a declarat că, din investigaţiile făcute, a rezultat că gruparea s-a constituit încă din anul 2007, pe scheletul unei foste grupări infracţionale destructurată de către tot de către BCCO Alba Iulia, gruparea cunoscută sub numele de „Tâmplaru”.
Cei arestaţi sunt cercetaţi pentru constituire, sprijinire şi aderare la un grup criminal organizat şi pentru săvârşirea de infracţiuni cu violenţă, şantaje, taxe de protecţie, lipsiri de libertate în mod ilegal, vătămări corporale grave. Din cauza violenţei cu care au acţionat, o parte dintre aceştia ar putea fi acuzaţi inclusiv de tentativă de omor, pe lângă acuzaţiile de şantaj care sunt aduse întregii grupări infracţionale.
Taxe de protecţie de până la 180.000 de euro Gruparea infracţională era formată din tineri, în general cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, administratori de societăţi, sportivi, dar şi oameni fără ocupaţie. Şeful BCCO Alba Iulia a precizat că, în urma percheziţiilor, au fost reţinute în vederea confiscării zece maşini de lux, aproximativ 60.000 de euro, bijuterii şi telefoanele mobile utilizate de membrii grupării. De asemenea, au fost găsite zeci de arme albe, săbii ninja, pumnale, bâte de baseball, lanţuri şi alte obiecte contondente pe care membrii grupării le foloseau la activităţile violente.
Traian Berbeceanu a precizat că taxele de protecţie solicitate porneau de la 300 de euro, însă există şi o parte vătămată care s-a constuit în parte civilă pentru că i s-au solicitat 180.000 de euro. El a mai menţionat urmărirea penală va fi extinsă şi faţă de alţi membrii ai grupării. „Toate faptele s-au comis cu violenţă extremă, au fost persoane înjungiate, persoane tăiate cu săbiile ninja, au fost localuri publice - cluburi, baruri - în care membrii grupării au provocat scandal iar ulterior au solicitat taxă de protecţie sau au încercat să scoată bodyguarzii pe care localurile respective îi avea angajaţi şi să asimileze ei activităţile de pază în localurile respective, deci un şantaj mascat”, a explicat Berbeceanu.
„O gaşcă” pusă pe scandal Potrivit unor informaţii neoficiale, o parte dintre tinerii reţinuţi ieri sunt bănuiţi că ar fi autorii unui scandal petrecut la noul restaurant McDonalds din Sibiu, iar alţii pentru înjunghierea unui tânăr, în plină stradă, pe Nicolae Bălcescu din Sibiu. Al doilea incident s-a petrecut în urmă cu aproape o lună. „Sunt o gaşcă de mai mulţi indivizi, umflaţi cu pastile. Mi-au spus că dacă ies din spital mă vor pândi. Vor sta la colt de stradă să mă prindă. Ei au făcut scandal şi acum ceva timp la McDonalds”, spunea, la acel moment, tânărul înjunghiat.
Nici vecinii săi nu au fost feriţi de întâlnirea cu acest grup periculos. Unul dintre ei a fost oprit pe stradă şi i s-a cerut taxă de protecţie de 150 de lei, pe care a şi plătit-o. „Tot timpul circulă prin cluburi împreună gaşca asta. Sunt oameni de pază de la cluburile de ruletă. Vin peste tine, cer bani, taxe de protecţie şi dacă nu le dai te bat măr. Mie mi-au luat o dată 150 de lei. Nu aveam ce face. Le-am dat”, spune vecinul victimei.