UPDATE. Surpriză la alegerile pentru șefia CSM. Judecătorul Bogdan Mateescu rămâne președinte interimar la CSM

sursă: EvZ

Două judecătoare, Andrea Chiș și Gabriela Baltag, și-au anunțat intenția de a candida la alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, programate pentru joi, 16 decembrie.

UPDATE 2: Judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, va continua ca interimar la conducerea instituției, după cum relatează Agerpres. Acesta a fost votat pentru a acoperi situația în care Secția pentru judecători n va reuși să stabilească un candidat pentru șefia CSM. Mandatul lui Bogdan Mateescu expiră pe 6 ianuarie, dată la care, un alt președinte ar trebui să preia funcția

UPDATE: Secția pentru judecători a respins prin vot candidaturile judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag pentru șefia CSM. Anunțul a fost făcut chiar de una dintre candidate, Andreea Chiș, într-o postare pe Facebook.

„Stimati colegi, am fost respinse amandouă. Eu am avut 3 voturi pentru si 8 împotrivă, Gabriela Baltag 2 voturi pentru, 2 nule si 7 împotrivă”, a scris judecătoarea.

Știrea inițială

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, într-o ședință, începând cu ora 13.00, pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele. Conform reglementărilor în vigoare, cele două candidate trebuie să-și prezinte proiectul managerial, pentru a-i convinge pe membrii CSM să le acorde votul. Documentul trebuie să cuprindă viziunea lor cu privire la gestionarea activității Consiliului, pentru rezolvarea aspectelor legate de sistemul judiciar, dar și legat de proiectele aflate în derulare.

CSM are în componenţă 19 membri, respectiv nouă judecători şi cinci procurori. Aceștia sunt aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Pe lângă magistrați, din CSM mai fac parte și doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat, dar și trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.

De menționat că mandatul membrilor CSM este de șase ani, fără posibilitatea de reînvestire.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte ales din rândul magistraților membri. Acesta este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit, și este ajutat în exercitarea atribuțiilor de un vicepreședinte. Dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers. Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida membrii de drept ai CSM şi nici reprezentanţii societăţii civile.

sursa foto: EVZ

Componența Consiliului Superior al Magistraturii

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte și procurorii Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri din partea societăţii civile.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus, în prezent, de judecătorul Bogdan Mateescu, al cărui mandat de un an urmează să se încheie.

Miza alegerilor de la CSM din acest an

Pentru viitorul mandat de președinte al CSM și-au anunțat intenția de a candida judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag. Cu o jumătate de oră înainte de alegeri, programate pentru ora 13.00, Secția de judecători a Consiliului ar trebui să-și desemneze candidatul dintre cele două.

Secţia pentru procurori a CSM l-a desemnat, deja, pe procurorul Nicolae-Andrei Solomon, drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte.

Miza alegerii conducerii CSM în 2022 este foarte importantă, în contextul în care expiră mandatele președintelui instanței supreme și al șefului Inspecției Judiciare. De asemenea, anul viitor se schimbă și întreaga componență a CSM, aleasă pentru un mandat de 6 ani.

Sursa foto: EVZ

Cine sunt cele două candidate la conducerea CSM

Judecătoarea Andrea Annamaria Chiș activează în magistratură de peste 25 de ani. A fost judecător la Curtea de Apel Cluj și este lector universitar dr. la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

A scris și a coordonat proiectul TAEJ – Transparență, Accesibilitate și Educație Juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, având ca și componente comunicarea interprofesională offline și online, precum și cu celelalte puteri ale statului și mass media.

Andrea Chiș a fost printre puținii judecători din secție care a votat împotriva excluderii lui Cristi Danileț din magistratură.

Sursa: luju.ro

Judecătoarea Gabriela Baltag a fost şefa Asociaţiei magistraţilor şi provine de la Tribunalul Neamţ. Este unul dintre magistrații care au criticat constant colaborarea dintre DNA și SRI, denunțând ceea ce a numit abuzurile procurorilor anticorupție.

Aceasta și-a declarat în mai multe rânduri susținerea pentru menținerea în funcțiune a controversatei Secţii de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

În cazul lui Cristi Danileț, judecătoarea Gabriela Baltag a votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an.