Planul secret asupra căruia au căzut de acord Obama și Putin pentru o soluție politică în Siria, la summit-ul G-20 din Antalya, în weekendul trecut, a modificat radical în ultimele 24 de ore teatrul de operațiuni militare și diplomatice din Orientul Mijlociu.
Pentru prima dată de la începutul ofensivei ruse în Siria, de la sfârșitul lui septembrie, avioane de luptă ale Moscovei au decolat, marți, 17 noiembrie, de la o bază din Rusia, Morozovsk, din sudul regiunii Rostov, informează Debka. Până acum, bombardierele ruse au decolat doar de la baza siriană Hmeymim, de lângă Latakia.
Tot în premieră, au fost utilizate bombardiere Tupolev Tu-160 și Tu-95. Tu-160 Blackjack este un bombardier strategic cu rază lungă de acțiune și cea mai mare aeronavă de război din lume, iar Tu-95 Bear este la rândul său un bombardier masiv cu patru turbo-propulsoare, care poate fi folosit și la lansarea de rachete.
Sursele militare ale Debka au remarcat că aruncarea în luptă a acestor bombardiere grele marchează o creștere a frecvenței și a puterii de foc aatacurilor folosite de Rusia împotriva ISIS și a rebelilor.
Adăugând și utilizarea modernelor rachete de croazieră Kalibr - de asemenea în premieră marți 17 noiembrie - toate arată o considerabilă sporire a eforturilor militare în Siria.
Surse din cancelariile occidentale, citate de Debka, afirmă că Vladimir Putin vrea să încheie conturile cu ISIS, după doborârea de către jihadiști a unui avion de pasageri rus în Sinai pe 31 octombrie.
Liderul rus își va coordona acțiunile cu Franța, și ea lovită de ISIS, vineri seara, prin seria de atacuri de la Paris. François Hollande este așteptat să sosească la Moscova săptămâna viitoare.
Totuși, afirmă sursele Debka, ofensiva intensificată a Rusiei are drept ținte prioritară nu ISIS, ci alte grupări rebele. În discuția lor de 30 de minute, de duminica trecută, din Antalya, Obama ar fi acceptat cele mai multe dintre punctele planului lui Putin pentru o soluție politică în Siria. Rămâne în suspensie soarta lui Bashar Al-Assad, asupra căreia cei doi se pare că nu s-au înțeles încă.
Casa Albă și Kremlinul au anunțat după întâlnire că au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, urmată de negocieri între opoziție și regimul de a Damasc mediate de ONU.
Primul punct din planul propus de Moscova prevede o intensificare a loviturilor aeriene ale Statelor Unite și Rusiei împotriva grupărilor rebele care refuză să participe la aceste negocieri pentru a le forța să se alinieze.
Ca urmare a acordului dintre cei doi lideri, 75% dintre atacurile Rusiei în Siria, marți, au țintit diferite grupări rebele (din jurul localităților Hama și Alep) și numai 25% ISIS (cartierul general din Raqqa) și Al-Nosra.
Obama a acceptat intensificarea campaniei aeriene a Rusiei pentru o durată de cel puțin trei săptămâni. De asemenea, și participarea la lovituri a 25 de bombardiere grele și ale avioane.
În același timp, tot marți 17 noiembrie, Moscova a anunțat rezultatele oficiale ale anchetei privind prăbușirea avionului de pasageri Airbus în Sinai, în urma căreia au murit 224 de persoane, dintre care 17 copii. Putin și serviciile de informații au ajuns la concluzia că distrugerea cursei MetroJet 9268, la scurt timp după decolarea din stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh a fost provocată de o bombă plasată la bord de teroriști.
Kremlinul a oferit, în premieră, 50 de milioane de dolari recompesă pentru informații care duc la prinderea teroriștilor care au pus bomba.
Potrivit surselor anti-teroriste consultate de Debka, șefii serviciilor secrete ruse sunt convinși că anumiți membri din conducerile Armatei și Informațiilor egiptene știu exact cine sunt responsabilii.
Enorma recompensă este menită să le învingă reținerea de a vorbi. Regimul de la Cairo continuă să dezmintă că ar fi fost vorba de un atentat.