Președinții rus și american au avut prima lor întâlnire bilaterală după mai bine de doi ani. Ei au căzut de acord asupra unei înțelegeri tactice între cele două armate în legătură cu Siria și asupra continuării negocierilor politice.
Constrânși de situația internațională să redeschidă căile dialogului, Barack Obama și Vladimir Putin au aprobat luni seara principiul discuțiilor tactice între cele două armate care operează în Siria, pentru a se evita ciocnirile accidentale. Un lucru care se întâmpla de facto și până acum, de când Rusia a debarcat trupe la sol.
Ieșind de la întâlnirea cu liderul american, pe care a descris-o „surprinzător de deschisă”, Vladimir Putin a declarat:
„Avem multe lucruri de făcut (...) Există o oportunitate de a lucra împreună la rezolvarea problemelor.”
Șefii diplomațiilor celor două țări, Lavrov și Kerry, vor continua discuțiilor politice. Pentagonul se va ocupa de organizarea schimbului de informații între armate.
Președintele american, a cărui țară conduce o coaliție internațională care execută lovituri aeriene împotriva ISIS, a repetat că Siria nu își va regăsi stabilitatea dacă Bashar Al-Assad rămâne președinte.
Obama, care și-a ținut discursul cu puțin timp înaintea lui Putin, la tribuna celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU, a afirmat că Statele Unite sunt „gata să lucreze cu toate națiunile, inclusiv Iran și Rusia”, cei doi aliați principali ai Damascului.
Dar el a precizat și că orice soluție a conflictului trebuie să includă plecarea lui Assad, care a fost calificat drept „tiran”, poziție susținută și de președintele francez François Hollande.
În timpul unei conferințe de presă la sediul Națiunilor Unite, după întrevederea cu liderul american, Vladimir Putin a afirmat:
„Am cel mai mare respect pentru omologii mei american și francez, dar ei nu sunt sirieni, prin urmare nu trebuie să se implice în alegerea conducătorilor unei alte țări.”
Liderul de la Kremlin a pledat de la microfonul Adunării Generale pentru crearea unei mari coaliții sub egida ONU pentru a lupta împotriva „teroriștilor” și și-a reafirmat sprijinul pentru Assad.
Un oficial american susține că întâlnirea de o oră și jumătate dintre cei doi lideri a fost dedicată jumătate Siriei, jumătate Ucrainei.
Obama și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aplicarea acordurilor de la Kiev, mai ales în legătură cu intenția separatiștilor din Donbas de a organiza alegeri locale fără aprobarea Kievului.