Intareste-ti increderea in fortele proprii!

Intareste-ti increderea in fortele proprii!

Pune-ti in evidenta calitatile fizice, spune "nu" prietenilor care te epuizeaza si nu-ti minimaliza succesele profesionale.

Stabilirea unor obiective rezonabile, fara sa-ti propui sa atingi perfectiunea, te poate ajuta sa ai atat o viata profesionala de succes, cat si una personala.

Psihologii te sfatuiesc sa nu-ti stabilesti teluri exagerate si nici sa-ti atribui in totalitate esecurile, daca vrei sa nu-ti pierzi increderea in tine la serviciu. Ajuta-ti prietenii chiar si atunci cand nu-ti cer acest lucru, dar invata sa mai si refuzi invitatiile care te obosesc.

La fel de importanta este increderea de sine in familie. Nu te izola daca tocmai te-ai despartit de partener si nici daca o anumita persoana te-a respins. Mai bine analizeaza motivele care au dus la aceasta situatie, ca sa observi ca nu esti singurul vinovat.

Expertii in psihologie te invata ce sa faci pentru a capata incredere in fortele proprii si sa te pazesti in acest fel de anxietate si depresii. Daca ai avut un esec nu inseamna ca esti incapabil! Imparte-ti sarcinile in unele mai mici, pentru ca eforturile tale sa aiba rezultate pozitive, te sfatuiesc psihologii. La fel de important este sa ai o gandire flexibila.

„Persoanele care nu prea au incredere in ele isi atribuie in totalitate esecurile. Daca ai avut un esec, fii atent si la cauzele externe. Poate ca ai avut de indeplinit un numar prea mare de sarcini sau poate ca timpul alocat lor a fost prea scurt. Important este sa nu generalizezi. Daca ai avut un esec, nu inseamna ca esti incapabil”, afirma Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center, Bucuresti.

Si standardele prea ridicate iti pot scadea increderea in fortele proprii. „Exista persoane care orice ar face sunt nemultumite de ele insele. Problema apare adeseori din copilarie, cand au fost apreciate numai daca au obtinut rezultate excelente. In aceasta situatie, gandeste-te ca, daca o alta persoana ar face aceeasi greseala, poate ca i-ai gasi scuze mai usor”, mai spune Bogdana Bursuc.

O alta solutie ca sa-ti intaresti increderea in tine este sa-ti identifici succesele. Nu-ti minimaliza rezultatele bune, ci, timp de doua saptamani, fa-ti o lista care sa contina numai lucrurile pozitive pe care le-ai realizat, te mai sfatuiesc psihologii.

Gaseste un echilibru intre timpul petrecut cu prietenii si cel rezervat doar tie! „Daca nu stii sa spui „nu” unor prieteni care vor sa va vedeti foarte des, vei ajunge sa nu mai stii daca vrei sau nu sa te vezi cu ei. Acest lucru poate duce la scaderea increderii de sine. Poti sa le spui simplu ca, in acel moment, vrei sa faci altceva decat sa te vezi cu ei si poti amana cu o saptamana intalnirea”, iti recomanda Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult, Bucuresti.

Totusi, ajuta-ti prietenii cand au nevoie de tine, ca sa-ti intaresti increderea in fortele tale, te mai sfatuiesc specialistii. „Daca un prieten foarte sociabil de obicei se retrage deodata, este posibil sa aiba o depresie. Incearca sa-l ajuti, deoarece cand isi va reveni isi va da seama ca ai contribuit si tu la reusita, iar acest lucru te va face sa te simti valorizat”, mai spune Lena Rusti.

Increderea in relatiile sociale iti poate aduce succes inclusiv pe plan profesional, in special daca iti doresti un job care presupune o comunicare intensa cu ceilalti. „Fobiile sociale pot aparea din cauza parintilor care-si compara copiii mai timizi cu alti colegi mai curajosi. Comparatiile intre copii le scad increderea in ei insisi, ii complexeaza sau chiar ii deprima”, explica Cristiana Levitchi, psiholog la Cabinetul Ada din Capitala.

Fa masaje de relaxare daca ai cateva kilograme in plus! Nu-ti forma o parere proasta despre tine daca ai un defect fizic, ci gandeste-te ca ai multe alte calitati. „Daca ai cateva kilograme in plus, daca esti scund ori daca nu-ti place forma nasului tau, invata sa-ti accepti organismul asa cum este. Cu siguranta ai ochi sau maini frumoase. In plus, poti face masaje de relaxare, care te ajuta sa nu te mai uiti la tine cu dispret”, completeaza Cristiana Levitchi.

Daca nu scapi de complexe, risti sa ajungi sa-i eviti pe ceilalti si sa-i suspectezi ca te judeca dupa aspectul fizic. „Complexele pot fi cauzate si de atitudinea parintilor. Daca mama nu este multumita de ea insasi pentru ca e prea grasa, poate sa-i induca inconstient fetei ei acest complex. De vina sunt insa si modelele promovate la televizor”, mai spune psihologul.

Scapa de gelozie! Nesiguranta in familie se manifesta adeseori prin gelozie. Daca partenerul tau este gelos, incurajeaza-l si demonstreaza-i ca-l iubesti si ca-l respecti neconditionat. Increderea in sine se poate pierde si atunci cand te desparti de partener sau daca esti respins de o anumita persoana.

„Daca te-ai separat de partener sau daca cineva te-a respins, pune pe lista toate motivele care au dus aici. Iti vei da seama ca nu esti singurul vinovat si ca nu este de ajuns sa te schimbi doar tu ca sa functioneze o relatie”, completeaza Bogdana Bursuc. Increderea de sine se dezvolta inca din copilarie. Stabiliti roluri in familie astfel incat fiecare membru al ei sa fie respectat si tratati-i pe copii in mod egal.

Ne puteți urmări și pe Google News