Noul acord cu FMI va fi de 3,6 miliarde euro

Noul acord de împrumut pe care România îl va încheia în primăvară cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi pentru o sumă de 3,6 miliarde euro, potrivit unor surse guvernamentale. Durata acordului de precauţie va fi, cel mai probabil, de un an.

"Cele mai recente calcule arată că suma care va fi alocată României de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă", au spus sursele citate de Mediafax.ro.

Această sumă a fost calculată pe baza parametrilor economici actuali şi poate fi modificată în următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi a nevoii de finanţare a statului, au precizat sursele.

Comisionul de angajament pe care statul român îl va plăti indiferent dacă va folosi sau nu banii se cifrează la 0,3%.

Întâlnire la nivel înalt pe tema acordului cu FMI

Şeful statului, Traian Băsescu, s-a întâlnit, astăzi, cu premierul Emil Boc şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, la Banca Naţională a României (BNR), unde au stabilit parametrii unui nou acord de finanțare de tip preventiv cu UE și FMI.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina, ne-a declarat că valoarea noului acord de finanţare ce va fi încheiat de România cu instituţiile financiare internaţionale nu a fost încă stabilită. "Urmează să facem calcule, împreună cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale", a precizat el, pentru EVZ, după întâlnirea de la BNR.

Potrivit oficialului din Finanţe, vor avea loc negocieri în timpul următoarei misiuni de evaluare a FMI la Bucureşti, programată să înceapă pe 20 ianuarie.

La întâlnirea care a început după ora 11:00 a participat și ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

"În cursul întrevederii a fost analizat stadiul derulării acordurilor de finanţare externă încheiate cu Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. Au fost, de asemenea, stabiliţi parametrii unui nou acord de finanţare de tip preventiv cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional", se menționează în comunicatul remis de BNR.

Conform sursei citate, România trebuie să continue consolidarea fiscală și reformele structurale pentru a putea fi reluată creșterea economică.

"În acest context, a fost evidenţiat faptul că, pentru reluarea creşterii economice pe o bază sănătoasă, este esenţială continuarea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, astfel încât implementarea obiectivelor pe termen mediu să asigure un proces sustenabil de convergenţă nominală şi reală cu UE", se mai arată în comunicat.

Preşedintele României participă la astfel de întâlniri de lucru, la instituţiile importante, la începutul fiecărui an.

De exemplu, ieri, preşedintele a fost invitat la Palatul Victoria, unde s-a discutat despre stadiul acordului cu FMI, care va analiza mâine eliberarea următoarei tranșă de împrumut în valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Mihai Tănăsescu ne-a declarat ieri că raportul va fi acceptat şi că vom semna un nou acord cu Fondul în martie sau în aprilie.

Întrebat de EVZ dacă valoarea noului acord este, aşa cum se vehiculează, 5-6 miliarde euro, Mihai Tănăsescu a spus că "o să fie mult mai puţin".