Intalnire de gradul III intre Bush si Putin

Liderul rus a propus amplasarea scutului antiracheta in Caucaz.

Presedintele american George W. Bush si presedintele rus Vladimir Putin nu au reusit ieri sa cada la pace in ceea ce priveste amplasarea scutului american antiracheta in Europa. Cei doi lideri aflati in Germania, la summitul G8, au avut o intrevedere apreciata ca foarte importanta pe fondul recentei deteriorari a relatiilor Rusiei cu partenerii occidentali.

Liderul de la Kremlin, care i-a aruncat manusa omologului sau de la Washington, la sfarsitul saptamanii trecute, s-a aratat dispus sa coopereze, dar in termenii Moscovei. Potrivit Reuters, Vladimir Putin a declarat ca Statele Unite ale Americii si Rusia nu vor avea nicio problema daca vor lucra impreuna, transparent, in chestiunea scutului antiracheta.

„Avem dorinta de a coopera”, a spus liderul de la Kremlin, care la sfarsitul saptamanii trecute ameninta ca in cazul in care SUA isi vor duce la bun sfarsit planul de a instala elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia, Rusia isi va indrepta rachetele catre tinte din Europa.

Varianta fara Europa

Solutia de compromis pe care a avansat-o Putin nu avantajeaza insa deloc SUA. Liderul de la Kremlin vrea ca scutul antiracheta sa fie amplasat in Azerbaidjan (in in Caucaz, pe malul vestic al Marii Capsice) si a venit la intrunire inarmat cu argumente. Potentialele amenintari din partea unor state invocate de SUA (cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord) ar putea fi contracarate de instalatiile din Azerbaidjan construite in epoca sovietica.

„Aceasta solutie ne-ar permite  sa nu ne redirectionam rachetele catre Europa, ba, mai mult, ne-ar permite sa cream conditiile pentru o colaborare”, a declarat Putin, imediat dupa intrunire. Cu cateva ore inainte de intrevedere, George W. Bush a facut o declaratie impaciuitoare in ceea ce priveste proiectul scutului american antiracheta.

„Nu este cazul sa facem un atac de panica din aceasta cauza”, a declarat seful administratiei de la Washington. Bush a adaugat ca va incerca sa-l convinga pe omologul sau rus ca instalarea unor componente ale sistemului american in Europa nu reprezinta un pericol la adresa securitatii Rusiei.

COMPROMIS PENTRU CO2

Liderii G8 au ajuns la un compromis in ceea ce priveste actiunile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat ieri cancelarul german Angela Merkel. Potrivit acesteia, tarile G8 au convenit sa reduca de o maniera substantiala emisiile de dioxid de carbon pana in anul 2050.

„In ceea ce priveste obiectivele, am fost de acord ca emisiile de CO2 trebuie sa fie mai intai limitate, pentru a trece apoi la reducerea acestora”, a declarat Merkel. Ea a adaugat ca tarile participante au convenit sa ia in considerare tinta de 50 la suta propusa  de Germania pentru reducerea emisiilor de CO2, la orizontul anului 2050.