Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi, la Bucureşti, cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, care se află într-o vizită de stat de două zile în România. La Cotroceni s-a semnat un tratat privind transferul persoanelor cu pedepse privative de libertate, document ce îl vizează inclusiv pe Omar Hayssam. Deşi, oficial, vizita lui Bashar al- Assad nu este legată de acest lucru, semnarea acestui acord facilitează aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, condamnat în România, în iunie 2007, la 20 de ani de închisoare pentru terorism.
Bashar al-Assad a avut la Cotroceni o întâlnire tête-à -tête cu preşedintele Traian Băsescu, care a durat aproximativ 30 de minute. Ulterior, au avut loc discuţii între delegaţiile din cele două ţări, din cea română mai făcând parte ministrul de externe Teodor Baconschi, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul mediului Laszlo Borbely şi Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului. Negocieri şi în 2008 Cazul Omar Hayssam a mai fost discutat de Traian Băsescu şi Bashar al-Assad, în urmă cu doi ani, cu ocazia vizitei pe care preşedintele României a efectuat-o la Damasc. Întrebat la acea dată în legătură cu un acord între România şi Siria privind justiţia, Băsescu a răspuns: "Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam".
Un an mai târziu, la 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, în cele din urmă, Omar Hayssam să fie extrădat. Cooperare economică între Siria şi România Traian Băsescu i-a mulţumit omologului său sirian pentru că a răspuns pozitiv invitaţiei de a vizita România. În conferinţa de presă de la Cotroceni, şeful statului a mai precizat că a discutat cu Bashar al-Assad despre perspectiva relaţiei Siriei cu Uniunea Europeană în ansamblul său. "Vizita dumneavoastă în Siria a avut un efect pozitiv la nivel politic în relaţiile dintre ţările noastre, dar nu şi la nivel economic şi vrem să dăm un nou impuls cooperării economice. Am vorbit şi despre relaţiile cu Uniunea Europeană şi procesului de pace din Orientul Mijlociu. Poziţia tradiţională a Siriei e să aducă pentru pacea în Orientul Mijlociu", a declarat al-Assad. Preşedintele siriana mai anunţat că azi va avea loc o întrunire între oamenii de afaceri români şi sirieni. Întâlnire cu premierul Boc Bashar al-Assad s-a întâlnit astăzi şi cu premierul Emil Boc, la finalul întrevederii de la Palatul Victoria susţinând că vizita sa în România urmăreşte să găsească modalităţi de conectare economică a regiunilor Mării Negre şi Mării Mediterane, în principal în domeniul transportului de hidrocarburi. "Atât vizita în România, cât şi vizita pe care am făcut-o în Bulgaria caută să identifice modalităţi de legare a celor două regiuni, Marea Mediterană cu Marea Neagră, mai ales în contextul progresului pe care l-a înregistrat cooperarea regională în această zonă. Mă refer la relaţia între Siria, Liban, Iordania, Turcia şi Irak. Am început procesul de conectare în această zonă în privinţa transportului de gaze, petrol, căi ferate şi electricitate", a preşedintele Siriei. La rândul său, premierul Emil Boc s-a declarat convins că Siria şi România au resurse pentru depăşirea crizei economice mondiale. "Vizita dumneavoastră este cu atât mai importantă cu cât încă lumea se află în recesiune economică şi sunt convins că ţările noastre au resurse importante de colaborare în plan economic pentru dezvoltarea unor proiecte importante care să folosească expertiza pe care o au specialiştii din ţările noastre", a spus Boc. Preşedintele Siriei mai are programate întâlniri cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Mircea Geoană.