În ultmii ani, unii oameni de știință au tras semnale de alarmă vizavi de creșterea din ce în ce mai rapidă a nivelului apelor oceanice „cauzată de schimbările climatice”. Un nou studiu vine, însă, cu o ipoteză mult mai îngrijorătoare, cel puțin pentru locuitorii insulelor din Pacifi c. Acestea se scufundă odată cu scoarța terestră.
Schimbările climatice sunt de mult considerate responsabile pentru topirea ghețarilor și creșterea nivelului apelor mărilor și oceanelor. Un studiu recent al cercetătorilor australieni contrazice teoriile anterioare și relevă un fapt mult mai amenințător și care afectează cel puțin zona Pacificului.
Scufundarea scoarței terestre, amenințarea mileniului
Astfel, s-a constatat că, acolo unde se produc cutremure mai mari de 8 grade pe scara Richter, apare și fenomenul numit subsidență, respectiv scufundarea scoarței terestre. Ei bine, în aceste zone, mai pregnant în Samoa de Est, numită și Samoa Americană, apele au crescut de cinci ori peste creșterea media globală, ceea ce reprezintă un ritm alarmant. Profesorul Shin-Chan Han de la Universitatea Newcastle este sigur că acest lucru a fost determinat de marile cutremure care au zguduit, în 2009, Samoa și Tonga. Folosind imagini şi alte date ştiinţifice colectate din spaţiu, profesorul Han a arătat că în primii opt ani după seismul din 2009, scoarţa terestră s-a scufundat în Samoa Americană cu un ritm de 16 milimetri pe an, în comparaţie cu ritmul de 8-10 milimetri pe an constatat în Samoa.
Populațiile din pacific, victimele subsidenței
„Ar putea să devină şi mai periculos pentru această regiune decât este impactul provocat de modificările climatice”, a precizat profesorul Han. „Creşterea prevăzută a nivelului mării determinată de subsidenţa din Samoa Americană este la fel de mare, dacă nu chiar şi mai mare, decât creşterea prevăzută de Intergovernmental Panel on Climate Change pentru Insulele Samoa din cauza modificărilor climatice prin prisma scenariului cu cele mai mari emisii de CO2”, a adăugat el. Profesorul Han a cerut guvernelor să îşi revizuiască de urgenţă previziunile referitoare la creşterea nivelului mării pentru ţările afectate de seisme puternice, întrucât cutremurele cu magnitudini de pese 8 au potenţialul de a deforma radical scoarţa terestră. În alte ţări, precum Japonia şi Noua Zeelandă, profesorul Han a prezis că seismele majore ar putea să cauzeze o ridicare a scoarţei terestre, deşi a admis că această teorie are nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi confirmată.
NASA, contrazisă de ghețari
Gheţarii se topesc mult mai repede decât s-a crezut până acum, spun cercetătorii de la NASA, și efectele asupra populaţiei nu vor întârzia să apară, avertizează aceștia. Există, însă, o zonă în lume care sfidează orice teorie legată de creșterea temperaturii globale și aceasta se numeste Patagonia, mai exact ghețarul Perito Moreno. An de an, Perito Moreno nu numai că nu se topește, dar se și măreste ca volum. Aceasta se datorează reliefului muntos: curenții de aer cald de deasupra ghețarului nu circulă atât de jos încât să afecteze gheața, ci din contra, se mențin mult mai sus decât de obicei și pe deasupra mai produc și ploi foarte frecvent, care se transformă în ninsoare imediat ce ajung foarte aproape de ghețar.
Ciudatele cutremure din Samoa
Un ciudat cutremur dublu a fost responsabil pentru tsunamiul care a devastat o parte din Sudul Pacificului în 2009. Un cutremur iniţial de 8.1 magnitudine a fost imediat urmat de unul de 8.0. Rezultatul acestui eveniment extrem de rar a fost devastarea a două insule din Sudul Pacificului, Tonga şi Samoa, şi moartea a 192 de persoane. Distrugerile au fost provocate de o serie de 4 valuri mai mari de 5 metri care au lovit succesiv ţărmurile. Cutremurul din 2009 este unul dintre cele mai mari cutremure monitorizate în ultimii 100 de ani. Este drept, în 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea de 9.1 și fenomenul tsunami care l-a urmat au cauzat moartea unui sfert de million de oameni, în cele 14 ţări răspândite în oceanele Pacific şi Indian. Evenimentul a rămas cunoscut sub numele de „Boxing Day Tsunami”.