Insula distracţiilor estivale

În mijlocul lacului Siutghiol din Mamaia va răsări o oază pentru petrecăreţi.

Poluarea fonică şi distracţiile în aer liber până în zori sunt două dintre problemele estivale ale autorităţilor constănţene în Mamaia. În ciuda amenzilor zilnice, mulţi dintre stăpânii discotecilor sau cluburilor de pe plajă refuzau să dea stingerea „din respect faţă de turiştii care vin să se distreze la mare“. Pe de altă parte, mulţi dintre cei veniţi în concediu reclamau că zgomotul puternic le afectează somnul.

În acest context propice, Primă ria Constanţa a găsit soluţia: construirea unui orăşel lacustru în mijlocul lacului Siutghiol din Mamaia. Raiul distracţiilor din această staţiune va avea forma unei frunze de arţar şi va fi amplasat la 600 de metri distanţă de malul lacului, în partea de nord a Mamaiei, în dreptul hotelului Caraiman. Aici se vor putea distra în voie cel puţin 15.000 de turişti petrecăreţi. Aprobat în unanimitate

Consilierii locali constănţeni au aprobat vinerea trecută proiectul cu unanimitate de voturi, mai ales după ce primarul Radu Mazăre i-a informat în timpul şedinţei că există deja două companii spaniole dispuse să investească 50-60 de milioane de euro, sume obţinute în urma încheierii unui parteneriat public privat. Spaniolii vor construi insula şi o vor exploata în viitor, iar primăria va beneficia de un procent din profitul rezultat aici. Orăşelul se va întinde pe o suprafaţă de patru hectare în mijlocul lacului Siutghiol.

Insula va fi legată de ţărm printr-o pasarelă lungă de 600 de metri şi va fi funcţională pentru accesul pietonilor. În caz de urgenţă, pe pasarelă vor putea circula ambulanţele sau autospecialele pompierilor. Turiştii vor avea la dispoziţie şi un trenuleţ automat pentru a putea fi transportaţi de pe mal pe insula plutitoare. „În mijlocul insuliţei va exista un spaţiu public pentru organizarea de diverse evenimente. De jur-împrejur vor fi magazine, baruri, cluburi de renume care se vor muta din staţiune, restaurante şi discoteci“, spune primarul Radu Mazăre. Cu spatele la Mamaia

Localurile de pe insulă, care are şi un mic port de agrement, vor fi construite cu spatele la staţiune. „Ambarcaţiunile vor putea veni pe toate intrândurile acestei frunze de arţar şi vor putea acosta în bazine interioare în dreptul restaurantului sau terasei dorite“, a adăugat primarul. Radu Briban, proiectantul studiului de fezabilitate, a informat consilierii că, „aşa cum a cerut Mediul“, o cantitate de 400.000 de metri cubi de pământ va fi dragată din lac.

Pentru acest proiect, Primăria Constanţa aşteaptă acum avizul de mediu şi aprobarea concesionării celor patru hectare de pe fundul lacului. Lacul Siutghiol a intrat de curând pe lista zonelor de protecţie specială Natura 2000. Totuşi, Ani Merlă, şeful Direcţiei de Protecţia Mediului din Primăria Constanţa, susţine că zona protejată ocupă doar 16% din lac, în zona de stufăriş, iar orăşelul lacustru este mult mai departe de mal.

Potrivit oficialului, clarificarea statutului juridic al insulei este doar o chestiune de timp, din moment ce există deja o hotărîre de guvern, dar fără norme metodologice, privind dreptul administraţiilor locale de a închiria sau concesiona cuvetele lacurilor. PROMISIUNI Tăriceanu, interesat de turism Primarul Constanţei susţine că a discutat cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu despre proiectele turistice din zonă. „Domnia Sa s-a arătat foarte interesat, chiar nu înţelegea de ce nu se fac aceste lucruri, mai ales că aceste proiecte sunt prevăzute în studiile făcute de cei de la Organizaţia Mondială a Turismului“, susţine Mazăre. Premierul i-ar fi dat asigurări că Primăria Constanţa va obţine avizele necesare şi pentru realizarea unui canal cu ecluză între mare şi lacul Siutghiol, pentru portul turistic din zona Cazino Mamaia, şoseaua de coastă care leagă Constanţa de Mamaia şi pentru modernizarea portului de agrement Tomis.