Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, propus ca model de institut de geriatrie țărilor dezvoltate, este în pericol de a fi desfiițat, managementul care îl conduce încercând să-i schimbe specialitatea.
Medicii care au reușit să reziste aici dezvăluie presiunile la care a fost supus Institutul anul trecut, totul cu un singur scop: desființarea cu orice preț a geriatriei, ca specialitate, arată o anchetă publicată pe Bucurestifm.ro.
În acest sens, au fost efectuate controale multiple, unul dintre ele făcut de o firmă privată care, deși nu a avut niciun dialog cu medicii, a trasat concluzii devastatoare pentru Institut și personalul medical.
Au urmat apoi alte controale, timp de 8 luni. Toate căutau numai să găseasca ceva rău și să susțină concluziile raportului făcut de firma privată.
De fapt, se urmărea desființarea secțiilor, inclusiv a celei de geriatrie și se încerca denigrarea specialiștilor care lucrează aici, potrivit aceleași anchete.
Una dintre măsurile pe care corpul de control al ministerului Sănătății le-a dispus la Institul Ana Aslan a fost desființarea turelor pentru asistentele șefe. Fara ture, asistentele șefe ajung sa aibă un salariu mai mic decat cele obișnuite! In legislație nu scrie asta. Legea spune ca numai asistentul șef pe instituție nu poate face ture.
Primul din lume, Institutul de Gerontologie și Geriatrie a fost fondat în anul 1952 prin Hotarâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”.
Înca de la înființare, pâna în anul 1988, Institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, având ca obiect de activitate: asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială.
În 1964 presedintele OMS l-a propus ca model de Institut de geriatrie țărilor dezvoltate.