Instinctul de conservare al PDL îi spune lui Emil Boc să plece

În PDL s-au înmulţit vocile critice la adresa lui Emil Boc, dar democrat-liberalii nu vor să forţeze demisia acestuia şi speră că premierul va ajunge singur la această concluzie.

Demisia premierului Emil Boc este din ce în ce mai probabilă. Democrat-liberalii nu vor însă să-l forţeze să părăsească scaunul de premier, pentru că se tem că ar da prost ca imagine, aşa că încearcă să-l ajute să ajungă singur la această decizie, şi aşa se explică faptul că numărul vocilor din PDL care îl contestă creşte pe zi ce trece.

Conform unor surse democrat-liberale, varianta cea mai satisfăcătoare pentru orgoliul lui Boc, dar şi al PDL, ar fi un guvern politic, dar cu un premier tehnocrat. Printre candidaţi, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost ministru de Finanţe în guvernul Văcăroiu, şi Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Aluzii din toate direcţiile

Aşa se explică faptul că în ultimele săptămâni s-au înmulţit declaraţiile pe tema necesităţii demisiei guvernului. Public, Monicăi Macovei şi lui Cristian Preda li s-au alăturat voci cu greutate, precum Gheorghe Ştefan sau Ioan Oltean, care au luat menționat această variantă ca pe o posibilă soluție, chiar dacă au retractat ulterior. Ieri, Cristian Preda a lansat public varianta unui premier independent cu un guvern politic, avertizând că "în actuala formulă, PDL va cădea și mai mult" în sondaje, dar subliniind că democrat-liberalii ar trebui să se ocupe de calitatea guvernării și nu să facă reglări de conturi în partid. Ultima voce care s-a pronunţat voalat pe tema reîmprospătării Guvernului a fost cea a Elenei Udrea.

Presiuni au avut loc şi în spatele uşilor închise. În şedinţa de Birou Permanent de acum două săptămâni, pe fondul protestelor de stradă, câţiva vicepreşedinţi au cerut să se facă o analiză a situaţiei PDL. Deși aceștia nu rostiseră cuvântul "demisie", Boc a replicat: "N-am greşit nimic şi nu demisionez", semn că înţelegea unde băteau criticile. Luni, Vasile Blaga s-a plâns, tot la BPN, că partidul nu ia nicio decizie, iar Ioan Oltean, apropiat al lui Boc, a criticat inacțiunea Guvernului, cerând ca acesta să facă ceva. PDL, în derută De altfel, chiar subiectul măririi pensiilor şi salariilor este un exemplu despre deruta care domneşte în rândul PDL. Deşi luni se decisese să se analizeze, împreună cu reprezentanţii FMI, posibilitatea unei uşoare majorări, surse din PDL spun că acest anunţ nu trebuia făcut public. Prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde a încălcat însă consemnul, mânat, ca şi Oltean, de dorinţa de a salva PDL. A urmat, ieri, întâlnirea premierului cu grupurile parlamentare ale PDL, în care, cu Blaga port-stindard, tensiunile au răbufnit. Lipsa comunicării cu partidul, lipsa de soluţii şi poza de om providenţial a lui Boc au fost criticate atât de veterani precum Blaga sau Cezar Preda, dar şi de reprezentanţi ai generaţiei tinere precum Raluca Turcan. La toate acestea, premierul a replicat cerând un răgaz de câteva zile ca să prezinte strategia pentru relansarea PDL. Altă problemă pentru PDL: Senatul nu funcționează Unii parlamentari au decis însă, individual, să nu-i mai acorde niciun răgaz acestuia. Ieri senatorul Mircea Banias a demisionat din PDL, fapt ce pune sub semnul întrebării majoritatea parlamentară din această Cameră. Cu opoziția aflată în grevă parlamentară, cu senatorul Attila Verestoy în spital și cu unii senatori având și calitatea de miniștri, Puterea are dificultăți în a aduna cei 68 de membri ce constituie cvorumul de lucru, fără de care Senatul nu poate nici să-și țină ședințele, darămite să ia hotărâri. Problema s-a văzut chiar ieri, când Camera superioară nu a reușit să-și țină ședința de debut a sesiunii parlamentare. SEMNAL Elena Udrea: "Este nevoie de recredibilizare la nivelul Guvernului"

PDL are nevoie de un drum nou. Partidul şi Guvernul au stat umăr lângă umăr în lupta pentru stoparea crizei economice, dar asta nu înseamnă că, politic, trebuie să piardă împreună, a scris Elena Udrea pe blog iei, la numai o zi după ședința cu scântei a grupurilor parlamentare ale PDL.

Conform ministrului Dezvoltării Regionale, principala concluzie a reuniunii respective este că partidul şi guvernul trebuie să schimbe ritmul. "Este nevoie să facem ceva, să schimbăm ritmul, să revenim în ofensivă", scrie Elena Udrea, care declară că "este nevoie de recredibilizare la nivelul Guvernului". "Acum este o certitudine şi, oricum, deja poate să pară prea puţin".

Udrea afirmă că Guvernul a făcut tot ce trebuia să facă şi că nici acesta, nici PDL nu au de ce să stea cu capul plecat, însă subliniază: "avem cu toţii nevoie de un nou moment care să genereze speranţă".

"Partidul şi Guvernul au stat umăr lângă umăr în lupta pentru stoparea crizei economice. Dar asta nu înseamnă că, politic, trebuie să piardă împreună. Guvernul şi guvernarea trebuie să fie mândria, argumentul principal electoral al PDL, nu o greutate care să atârne de picioarele lui. Guvernul trebuie să fie puternic, prin cei care îl compun, dar şi prin susţinerea din Parlament", scrie ministrul, care încheie: "Pentru asta este nevoie de un drum nou, pe care să pornim în forţă, dar neapărat împreună!".

CITIŢI ŞI:

  • Raluca Turcan: Emil Boc a cerut partidului un răgaz
  • Elena Udrea: "Este nevoie de recredibilizare la nivelul Guvernului"
  • Ioan Oltean: "Nimeni nu l-a pus în dificultate pe premier. Nici măcar domnul Blaga"