Judecătoria Chişinău a refuzat să examineze plângerea avocaţilor fostului deputat român Cristian Mihai Rizea privind expulzarea acestuia din Republica Moldova, la 27 aprilie.
Fostul deputat PSD, condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, a reuşit să le telefoneze de mai multe ori din închisoarea de la Vaslui apărătorilor şi prietenilor săi din Republica Moldova, oferindu-le detalii despre expulzarea sa.
Avocaţii lui Rizea au invocat că la expulzarea clientului lor de pe teritoriul Republicii Moldova au fost încălcate mai multe norme de drept, în special accesul liber la justiţie. Potrivit apărătorilor, autorităţile moldoveneşti nu aveau dreptul să-l extrădeze pe Rizea, deoarece instanţa nu s-a expus asupra legalităţii decretului fostului preşedinte Igor Dodon, privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova. La fel, instanţa nu a emis o decizie asupra cerererii autorităţilor de la Bucureşti privind extrădarea lui Rizea.
Colegiul de contencios administrativ al Judecătoriei a refuzat să examineze plângerea avocaţilor lui Rizea fără să ofere, deocamdată, explicaţii. Apărătorii fostului deputat fugar au anunţat că vor apăra interesele clientului lor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Carte de identitate apărută peste noapte
Aflat în închisoarea de la Vaslui, Rizea le-a spus apărătorilor săi de la Chişinău că autoritţile de la Bucureşti i-au perfectat în lipsa sa o carte de identitate românească, pe care au transmis-o autorităţilor din statul vecin.
„Când a venit în Republica Moldova, în 2017, Rizea şi-a distrus cartea de identitate. Când a fost reţinut, în seara de 27 aprilie, el nu avea acte româneşti asupra sa. În borderoul anexat la actul de predare a lui Rizea autorităţilor româneşti apare şi cartea de identitate a lui Rizea”, ne-a spus apărătorul.
Agent al serviciiloe speciale
Avocaţii susţin că Rizea le-a declarat că a lucrat pentru serviciile speciale moldoveneşti, fiind racolat când se afla în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, fiind învinuit de falificarea actelor pentru obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova.
„Moştenirea” lăsată la Chişinău
Amintim că în urma „activităţii fructuoase” a lui Rizea, în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova au rămas pe rol zeci de dosare, dintre care câteva în care fostului deputat are statut de învinuit. Pe rol la Judecătoria Chişinău a rămas şi dosarul de extrădare a lui Rizea, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti. Timp de aproape trei ani de când a fost pus pe rol la Judecătoria Chişinău, în dosarul de extrădare nu a avut loc nicio şedinţă din cele 17 programate de magistrata Cristina Cheptea.
Fostul deputat român este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova. Dosarul era aproape de finalitate, în gestiunea magistratului Aureliu Postică, însă exaaminarea a fost reluată de la zero după ce magistratul a fost suspendat din funcţie, fiind învinuit de îmbogăţire ilicită.
În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.
Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.
Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu puţin timp înainte ca decizia privind condamnarea sa să devină irevocabilă.